palpal

Premijerkino vašingstonsko preobraženje

premijeri.jpg

Vašingtonsko preobraženje Premijerke

Željka Cvijanović je doživjela veliko preobraženje u Vašingtonu. Američki senatori i diplomate bili su veoma iznenađeni premijerkinim reformskim govorom na Transatlanskom ekonomskom forumu i panelu posvećenom reformama i napretku u BiH. Željki su usta toliko bila puna Bosne i Hercegovine, agende, reformi, ekonomije da su je učesnici panela iznenađeno upitali otkud veliki zaokret i otklon od populističke politike svog šefa Milorada Dodika, na što je premijerka odgovorila šarmantnim osmijehom i lakonskim odgovorom..

RTRS je pridao veliki značaj premijerkinom odlasku u Ameriku , druženju sa srpskom dječicom i sveštenicima u Čikagu, te govoru na panelu gdje je Cvijanovićka sjedila u društvu savjetnika Fadila Novalića, Denisa Zvizdića i Mirka Šarovića koji su takođe bili pozvani na skup ali su poslali svoje savjetnike ne pridajući mu veliki značaj. Iako forum nije imao posebno težinu, RTRS je pemijerkinom putovanju posvetio veliku pažnju, kao i nedavnom Dodikovom devetodnevnom boravku u zapadno-kineskim provincijama, kako bi se kod građana stekao utisak da naše vođe nisu izolovani već imaju živu diplomatsku aktivnost.
Tokom boravka u SAD, premijerka je gostovala i u programu Glasa Amerike i hvalila se rezultatima rada svoje Vlade, evropskim integracijama, neoliberalnim reformama koje se sprovode po diktatu MMF-a i Svjetske banke. Očigledno je da je prva dama naše Vlade od šefa dobila zadatak da se preobrazi kad preleti preko okeana kako bi pitkom pričom pokušala da odobrovolji američke finansijere da odobre još neke rate kredita, dok je Lažni Vođa nastavio da starim izlizanim pločama obmanjuje domaću javnost. Tako je Željka u Americi istakla da ekonomija mora biti ispred politike i na prvom mjestu, dok istovremeno Dodik u Banjaluci kaže da je za njega prioritet Zakon o Ustavnom sudu BiH, i da mu je on važniji od procesa evropskih integracija! Istu veče kada Cvijanovićka u Glasu Amerike doživljava preobraženje pomirljivo govoreći o Bosni i Hercegovini, ekonomiji i evropskim integacijama, Dodik šalje na RTRS kod Mata Đakovića u Telering Emila Vlajkija da vrlo oštro pljuje po Americi, globalizmu, islamskom fundamentalizmu hvaleći snishodljivo Dodika da je veliki političar i patriota koga je tobože ekonomska kriza i poplava spriječila da nešto uradi za 10 godina.

Neprincipjelnost, dvoličnost i licmjerstvo su osnovne odlike režima u Republici Srpskoj, i dva lica koja se prikazuju u jednom danu nisu nikakvo iznenađenje već uobičajena praksa. Prije samo pola godina Dodik je tvrdio da neće trpiti ucjene i da mu pored malog i velikog ruskog kredita ne treba MMF i Svjetska banka. Nakon toga Mile je otišao na sjednicu Trilateralne komisije u Beograd, a potom usvojio neo-liberalni Zakon o radu, ugasio Banku Srpske i izmjene Zakona o bankama, prihvatio mehanizam koordinacije, akcize i druge uslove kako bi dobio novi kredit MMF-a pred lokalne izbore.

Premijerkino lažno preobraženje i vašingtonski govor prepun Bosne i Hercegovine, koga se ne bi postidio Bakir il Fadil Novalić, je samo igra naših vlasti kako bi se pokazali kooperativnim i dobili još neki kredit bez koga ne mogu da prežive. Tumaranje, nedostatak bilo kakvog plana i strategije, beskrupulozno svakodnevno prestrojavanje u potrazi za novcima podsjeća na ponašanje narkomana u krizi kome je svakim danom potrebna veća doza, i koji je u krizi spreman na sve da bi iglu (kredit i novac) gurnuo u bolesni krvotok. Upravo zbog toga stranci održavaju ucijenjenog i spućenog Dodika na vlasti jer bespogovorno izvršava sve njihove zahtijeve, a oni mu dozvoljavaju da u svojim medijima izvodi jeftine predstave kako bi dodatno zbunio ionako sluđenje i siromašne podanike.

Jasno je da nam predstoji još teži period, brojne“ bolne“ reforme, rasporodaja Elektroprivrede i preostalih prirodnih bogatstava, otpuštanja radnika, smanjenje plata… Vladine narkomanske krize i poniženja pred međunarodnim kreditorima Dodik, Vlajki, Lažanski, Mato i ostala bulumenta režimskih sinekura će i dalje pokušati prikriti lažnim spinovima o srpstvu. šerijatu, izdaji i ostalim otrcanim pričama sve dok one ne dosade gladnom narodu, i dok on ne ustane, uzme u ruku motke i otjera sa vlasti narkomane i lopove koji su sve proćerdali i upropastili.

Nebojša Vukanović