Премијеркина реинкарнација и позоришно празнословље

 „Имамо ми још много амбициозних планова. Оно што ме посебно радује је чињеница да се организује научни скуп који треба да да или бар понуди неки од одговора куда се то креће позоришна дјелатност. Данас у модерним временима, са много другачијих изазова и неким другим стварима на које нисмо баш били навикнути у претходном периоду или неким нашим ранијим животима, много је важно да свака важна област пронађе одговоре за све изазове пред којима се налази. Тако сматрам да ће и позоришна дјелатност свакако се и прилагођавати и мијењати вјероватно у будућности, али је важно да се и у Бањалуци и у оквиру нашег Феста овдје заправо води једна таква расправа“!

Овај скуп неповезаних ријечи, мисли и реченица, није виц нити је дјело неке особе под утицајем алкохола, и није  диктат неког професора који ученицима диктира компликован садржај за превођење. Ово је нажалост изјава и дослован цитат наше веселе премијерке на синошњем отварању Театар феста у Бањалуци!?

Шта рећи а не заплакати? Коју поруку послати?

Премијеркино празнословље и лупетање све више постаје трагикомично, и често се запитам како је могуће да неко овакав залута на функцију предсједника Владе, доноси важне одлуке, располаже са 3,3 милијарде марака буџета и кроји судбину милион и кусур преосталих становника Српске! О каквим то реинкарнацијама и „ранијим животима“ говори весела премијерка?

О темпора, о морес! Чудних ли времена, чудних људи и чудних догађаја!

Ако већ премијерка није у стању да смисли и каже неколико сувислих и повезаним мисли и реченица, бар у позоришту су дозвољени суфлери и могао је неко од савјетника да тихо и непримјетно  шапуће на уво Жељки неколико простих реченица о позоришту и бањалучком Театар фесту које ће она гласно да понови, а не је пустити да неконтролисано млати и срамоти функцију премијера! Избезумљени замишљен поглед несрећног министра просвјете и културе Дане Малешевића, који се максимално напреже да одржи концентрацију и пар минута слуша премијеркино празнословље, само склапа мозаик свеопштег лудила шизогених структура.

Уколико настави оваквим темпом, Жељка би ускоро могла да засјени шармантну мисицу каранфила града Врања, уморног црногорског бициклисту и друге велике звијезде YouTuba.

У недостатку било каквих видљивих резултата петогодишњег мандата, премијерка Жељка почела је предсједничку кампању тумарањем по Републици Српској, отварањем манифестација и прихватањем бесмислених награда и плакета. На отварању Театар феста појавио се и градоначелник Игор Радојичић, са циљем да се прикрије њихов међусобни анимозитет и ривалитет, те показало лажно страначко јединство.  Упркос великом труду и настојањима цијелог тима људи и медија, бројним намјештеним интервјуима и изрежираним представама, њени сарадници ипак не успијевају да прикрију њене слабости, незнање, неспособности и бројне мане због којих није достојна да буде предсједница неке мјесне заједнице у родном Теслићу, а не премијер, или не дај Боже предсједник Републике Српске.       

Готово да нема дана да премијерка не извали неку глупост и не направи гаф! На крају се само питам како је неко овакав уопште може бити кандидат за предсједника Републике Српске, и како је могуће да људи дају повјерење особи која не може самостално склопити и рећи неколико простих реченица. Ма колико друштво било системски разарано, убјеђен сам да ипак убједљива већина грађана не може насјести на јефтине подвале и трикове, и упркос притисцима и силним новцима Жељка нема никакве шансе, јер би њен избор стварно означио потпуни крах и наш коначан крај!

 

Небојша Вукановић