Predsjednik SO Kalinovik pretukao službenika?

Nakon pomena postradalim Srbima na Rogoju i kraće prepirke, predsjednik Skupštine opštine Kalinovik Đorđe Sladoje zvani Bodež pretukopret ispred ulaza u zgradu opštine Kalinovik svog službenika Milana Simića, a potom u se svom crnom „mercedesu“ udaljio sa lica mjesta. Sladoje je pred više osoba sačekao da se Simić vrati na posao sa pomena, i poslije kraće rasprave udario ga više puta pesnicom, a nakon što ih je razdvojio lokalni šerif Deba Sladoje, pobjegao prije dolaska policije. Nezvanično Simić je još od ranije u sukobu sa Debom i Bodežom Sladojem zbog šume koja je u vlasništvu Simića, a koja se nezakonito siječe i prodaje u Federaciji BiH.

29-ošnji Đorđe Sladoje je bratić vlasnika Kalinovika i zamjenika načelnika opštine Radomira Debe Sladoja, i istovremeno nezakonito obavlja funkciju predsjednika Skupštine opštine Kalinovik i vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva „Zelengora“. Bodež Đorđe Sladoje upravlja Šumskim gazdinstvom iako ne ispunjava osnovne uslove i do sada je više puta zbog toga plaćao kazne, ali za to puno ne mari jer sa strikanom siječe sve redom, i po svakom kubiku balvana koji se izveze nezvanično dobijaju po 10 maraka.

Premlaćivanje neistomišljenika pokazuje da je moćnicima veliki novac pomutio razum, pa bahati nasilnici misle da mogu nekažnjeno da rade šta god hoće. Deba Sladoje je najodgovorniji za ovakvu situaciju, na ključne pozicije je postavio svoje rođake i poslušnike i cijelu Zagoru pretvorio u svoju prćiju sa kojom radi šta hoće. Narod živi u stalnom strahu, nasilju i ucjenama, i svi oni koji nisu dio Debinog klana su građani drugog reda. Kalinovik je pretvoren u otvoreni logor i zbog toga je ovo malo mjesto na kraju svijeta naseljeno rjeđe od Sahare, i trenutno ima manje od 1 stanovnika na kvadratni kilometar. Uprkos velikom šumskom bogatstvu, ovaj nekada poznati stočarski kraj je ostao pust jer je u zarobljenih državi taoc jednog beksrupuloznog čovjeka, i teško će se stvari promijeniti i popraviti dok se Kalinovik ne oslobodi unutrašnje okupacije.

 

Nebojša Vukanović