Пред Скупштином у Подгорици подршка ухапшеним колегама

Полиција Црне Горе ухапсила је лидера Демократског фронта Небојшу Медојевића непосредно након завршетка сједнице Скупштине Црне Горе, на којој је усвојена фамозна Резолуција о укидању Одлука Подгоричке скупштине из 1918. године, која само продубљује подјеле. Медојевића је Полиција након вишедневног праћења незаконито пресрела лана улици, иако му није скинут посланички имунитет. Други опозициони посланик Милан Кнежевић затворио се у Скупштини Црне Горе јер је и њему Виши апелациони суд Црне Горе одредио притвор јер наводно није дао исказ као свједок у судском спору.

 

Данас сам дошао у Подгорицу како би разговарао са Миланом Кнежевићем, али ми полицајци и припадници Агенције за националну безбједност Црне Горе нису дозволили да уђем у Скупштину. Полиција не дозвољава да било ко разговара са Кнежевићем, па су осим мени улазак забранили и посланику Народне скупштине Србије Миодрагу Линти, предсједнику Одбора за дијаспору.

Сматрам да је недопустиво кршење основних људских права и слобода, и притисак коју власт Црне Горе, оличена у Милу Ђукановићу, проводи над опозицијом и обесправљеним српским народом у Црној Гори. Хапшење опозиционих посланика на улици је недопустиву, и очекујем да власти Србије и Републике Српске реагују и заштите своје сународнике у Црној Гори.

Вечерас ћу присуствовати Академији поводом 100 година од уједињења Србије и Црне Горе, и разговарати са лидерима Срба и опозиције у Црној Гори. Ревизија историје и бесмислено, депласирано поништавање Одлука Подгоричке скупштине од стране актуелне власти у Црној Гори је опасан преседан, а питање је да ли је на тај начин поништено и присаједињење Боке Которске Црној Гори, која је до 1918. године припадала Херцеговини и Аустро-Угарској?

Небојша Медојевић у затвору је почео штрајк глађу, и ситуација у Црној Гори је веома напета. Сматрам да није добро што Европска Унија, Србија и Република Српска упорно ћуте и толеришу кршење људских права и слобода, и да би требало скренути пажњу на тежак положај Срба и Српске православне цркве у Црној Гори.

 

Небојша Вукановић