palpal

Pred Skupštinom u Podgorici podrška uhapšenim kolegama

Policija Crne Gore uhapsila je lidera Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića neposredno nakon završetka sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj je usvojena famozna Rezolucija o ukidanju Odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine, koja samo produbljuje podjele. Medojevića je Policija nakon višednevnog praćenja nezakonito presrela lana ulici, iako mu nije skinut poslanički imunitet. Drugi opozicioni poslanik Milan Knežević zatvorio se u Skupštini Crne Gore jer je i njemu Viši apelacioni sud Crne Gore odredio pritvor jer navodno nije dao iskaz kao svjedok u sudskom sporu.

 

Danas sam došao u Podgoricu kako bi razgovarao sa Milanom Kneževićem, ali mi policajci i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore nisu dozvolili da uđem u Skupštinu. Policija ne dozvoljava da bilo ko razgovara sa Kneževićem, pa su osim meni ulazak zabranili i poslaniku Narodne skupštine Srbije Miodragu Linti, predsjedniku Odbora za dijasporu.

Smatram da je nedopustivo kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, i pritisak koju vlast Crne Gore, oličena u Milu Đukanoviću, provodi nad opozicijom i obespravljenim srpskim narodom u Crnoj Gori. Hapšenje opozicionih poslanika na ulici je nedopustivu, i očekujem da vlasti Srbije i Republike Srpske reaguju i zaštite svoje sunarodnike u Crnoj Gori.

Večeras ću prisustvovati Akademiji povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore, i razgovarati sa liderima Srba i opozicije u Crnoj Gori. Revizija istorije i besmisleno, deplasirano poništavanje Odluka Podgoričke skupštine od strane aktuelne vlasti u Crnoj Gori je opasan presedan, a pitanje je da li je na taj način poništeno i prisajedinjenje Boke Kotorske Crnoj Gori, koja je do 1918. godine pripadala Hercegovini i Austro-Ugarskoj?

Nebojša Medojević u zatvoru je počeo štrajk glađu, i situacija u Crnoj Gori je veoma napeta. Smatram da nije dobro što Evropska Unija, Srbija i Republika Srpska uporno ćute i tolerišu kršenje ljudskih prava i sloboda, i da bi trebalo skrenuti pažnju na težak položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

 

Nebojša Vukanović