Pravosuđe je kriminalno jer ga Dodik kontroliše

milorad-dodik-foto-printscreen-1484734014-1083079.jpg

Pravosuđe je kriminalno jer ga Dodik kontroliše

Justicia est fundamentum regnorum – pravo i pravda su osnova svake države. Ovaj natpis stajao je na ulasku u Bečki dvor, bio je i ostao osnovno načelo svih uređenih razvijenih i bogatih država jer bez pravne države nema reda, razvoja i blagostanja.
Milorad Dodik je u pravu kada kaže da je pravosuđe u Republici Srpskoj kriminalno, loše, i da je većina sudija i tužilaca korumpirana, nesposobna i nedostojna funkcije. Treba se samo postaviti pitanje šta je uzok ovakvog lošeg stanje, i ko je zbog toga najodgovorniji.

Milorad Dodik i njegov režim ima potpunu kontrolu nad pravosuđem u Republici Srpskoj, većina sudija i tužilaca je povezana sa režimom, imenovani su po političkoj liniji ili su raznim poslovima i interesima uvezani u Dodikov nakaradni sistem. Vlast u Republici Srpskoj je izvor korupcije, kriminala, svih društvenih anomalija i svakog zla, pa je logično i da pravosuđe koje je pod kontrolom Dodikovog režima bude kriminalizovano, loše i neefikasno.

Stotine je primjera da Dodik i njegov režim kontrolišu pravosudni sistem u Republici Srpskoj, od ekspresne obustave istrage i odbacivanja Krivične prijave SIPE protiv Milorada Dodika za kriminal tokom gradnje i opremanja zgrade Vlade, auto-puta do Gradiške, puteva u Srebrenici, do namještenih sudskih sporova koje je sud munjevito riješio u Dodiku korist po njegovim tužbama za duševne bolove protiv novinara, medija i opozicionih političara koji su ga kritikovali. Ovakvim presudama u namještwnim sporovima Dodik nastoji da uguši svaku kritiku, javnost i medije stavi pod svoju apsolutnu kontrolu.

Činjenica da je država sistemski opljačkana i uništena, a da kontrolisano pravosuđe nije završilo nijedan predmet niti je bar jednog malo važnijeg političara procesuirala i osudila za zloupotrebu položaja i korupciju, jasno pokazuje kakav nam je pravosudni sistem.
Umjesto da država kontroliše pravosudni sistem, uklanja i kažnjava sudije i tužioce koji donose loše odluke i ne rade pošteno i odgovorno svoj posao, političari na vrhu sistema su podstakli negativnu selekciju, tolerisali kriminal i skandalozne presude, i činili dodatne napore da što više razore pravosudni sistem kako ne bi ogovarali za svoje zloupotrebe i veliki kriminal.

Bez pravde i pravne države koja funkcioniše, nema uređenog društva i razvoja, a haos i anarhija u koji tonemo je posledica katastrofalnog rada pravosuđa. Za oparavak društva prvo je neophodno u potpunosti ukloniti zločinačku vlast i njene poluge u Republici Srpskoj, demontirati nakaradni sistem, a nakon toga početi sa čišćenjem pravosudnog sistema, podmlađivanju kadrova, uklanjanju korumpiranih sudija i tužioca koji nisu dostojni važne funkcije koju obavljaju.

Nebojša Vukanović