palpal

Pravna država ponekad dobro funkcioniše

Lično mogu da svjedočim kako naša pravna država i sistem nekada zna dobro da funkcioniše. O pljenidbama, blokadama i kaznama nisam želio pisati u toku kampanje, kako se ne bi pogrešno protumačilo, ali sam impresioniran efikasnošću institucija kada treba kazniti i progoniti protivnike sistema. Iako sam Ljubu Vukoviću platio naknadu duševnih bolova u punom iznosu, te preko 700 maraka zateznih kamata jer sam čekao da se o  sramnoj presudi izjasni  Vrhovni sud RS ali one razmatra „male“ sporove ispod 30 000 maraka, Osnovni sud u Trebinju mi je blokirao račun i skinuo 474 marke zbog navodnih troškova prinudne naplate, iako do nje nije došlo jer sam cijeli iznos platio sa kamatama. Ono što je najzanimljivije, Sud mi je blokirao bankarski račun i skinuo novac, a tek nakon nekoliko dana sam na kućnu adresu dobio Rješenje sa pravom na prigovor u roku od 8 dana!? Skini i otmi novce, a onda se žali kadijama iako znaš da ih nikada neće vratiti, iako su odluke nepravedne.

Dakle Sud je prvo blokirao račun i skinuo novac, a onda poslao Rješenje na koje imam pravo žalbe i prigovora? Sudovi su tako efikasni da se za svega par mjeseci od podnošenja tužbi proveli pripremna i zakazali glavna ročišta, pa tako za samo dva dana, 22-og i 23-eg novembra, imam zakazane tri glavne rasprave, dvije po Tužbi za naknadu duševnih bolova od Grigorija Durića, i jednu od Lakija Lučijana Petrovića. Sa druge strane važni predmeti za državu, poput slučaja „Papović“ i organizovane milionske pljačke javnih preduzeća kupe godinama prašinu u fiokama.

Pored sudova, efikasna je i policija. Želeći da fotografišem opštu frku i ubrzano čišćenje Trebinja uoči dolaska Milorada Dodika, na trenutak sam zaustavio auto kod gradske apoteke, upalio 4 žmigavca i izašao da uradim nekoliko fotografija za tekst. Neko od gradskih ulizica me je fotografisao i poslao slike Bjelakoviću koji je na Portalu 059 objavio kako „bahati Vukanović“ ismijava svečani doček  Dodika. Fotografija koju je objavio Bjelaković bila je dovoljna policiji i načelniku Laketu da napiše kaznu za nepropisno parkiranje.

Nemam  ništa protiv, i sa zadovoljstvom sam je platio, kao i sve ostale kazne i prekršaje koje presude i napišu zarobljene institucije, jer sam zagovornik pravde i reda, funkcionisanja pravne države. Kad već mogu mene da kazne za svaku sitnicu, i donose sramne presude i nepravedno me globe zbog napisane istine, bio bi red da krenu sa vrha i snagu države pokažu i tamo gdje treba, pohapse i kazne prave kriminalce, lopove i dilere koji su uništili državu i omladinu. Sa nama „sitnom buranijom“ i prestupnicima koji se žnjavaju zbog triivijalnih sitnica će lako.

 

Nebojša Vukanović