Pravedni Slavko u borbi sa kriminalom i korupcijom

foto.jpg

Pravedni Slavko u borbi sa kriminalom i korupcijom

Nakon 28 godina provedenih na raznim funkcijama i neprekidne borbe sa kriminalom, korupcijom i nepotizmom, koje su mu očito oduvijek smetale, stari buntovnik, pravednik i disident Slavko Vučurević došao je na vlast gromoglasno najavljujući istrage, raskrinkavanje, hapšenja, saopštavanje imena moćnih porodica koje decenijama upravljaju gradom…. Već nakon prve posjete radovima na obnovi Sabornog hrama u Mostaru i razgovora sa preosveštenim vladikom Grigorijem Veliki Pravednik je malo smanjio ton, ali je i dalje najavljivao revizije, istrage, sudske procese.
Obespravljani i poniženi građaniželjni su pravde, pa Slavko i poslije sedam mjeseci ne odustaje od priča o borbi sa silama mraka, kriminalom, nepravdom, korupcijom, zapostavljenošću, ali je glas sve tiši a konkretna djela i potezi ne postoje. Interna kontrola i revizija sprovedena je u gradskim firmama čiji čelnici nisu dio Slavkovog uhodanog sistema, ali uprkos optužbama koje su iznesene u javnosti Okružnom tužilaštvu nije podnesena nijedna prijava protiv odgovornog lica ili NN počinioca. Iako je u gradskom budžetu pronašao deficit od oko 1 350 000 KM, i iako ima dokaze da je mimo skupštinskih odluka i mimo Zakona o javnim nabavkama njegov prethodnik zloupotrijebio položaj, izvodio radove i oštetio budžet, niko ništa nije poduzeo.
Koji su razlozi i motivi natjerali Slavka da odustane od istraga možemo samo predpostaviti, a vjerovatno je to posljedica pripadanja sistemu koji gradom upravlja već nekoliko decenija. Naš gradonačelnik je još sredinom 80-tih kao mladi komunista postao direktor i funkcioner, „dugogodišnji društveno-politički radnik“ kako napisa njegov advokat u tužbi o kojoj ćemo govoriti kasnije, i nije mu lako da se sukobi sa ljudima sa kojima je decenijama blisko sarađivao u istim poslovima. Od 80-tih do 2009. Slavko je neprekidno bio na vlasti i funkcijama, od Autorada, PIO-a i SUBNOR-a do desetak upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima i ustanovama, i nije sada lako udariti na one sa kojima se do juče zajednički lumpovalo i čije rezultate rada svakodnevno gledamo oko sebe.
No nije Slavko sjedio skršetnih ruku, i ako ne može ispraviti sve krive Drine i nepravde ipak će bar nekog od prestupnika izvesti pred lice pravde. Imam čast da sam prvi, i koliko znam jedini, koga je Slavkan tužio i predao na sud u proteklih sedam mjeseci. Slavko je pravnik, ili se bar tako predstavlja iako je redovno završio samo Višu upravnu školu, i on zna da je potrebno konkretno tužiti nekog za neko krivično ili prekršajno djelo, pa je tako mene Osnovnom sudu tužio za navodnu klevetu jer sam mu tobože tokom izborne kampanje narušio ugled. U strahu su očito velike oči, pa je Slavko odlučio da sa mnom počne obračun sa kriminalom, i zbog toga sa nestrpeljenjm čekam početak suđenja i suočavanje sa Velikim Pravednikom. Tužba za klevetu protiv protivkandidata kome nisi smio da se suprostaviš ni na jednom suočavanju je presedan na ovim prostorima, ali će ona sigurno biti od velike koristi za raskirnkavanje velikog zaštitnika penzionera koji je od Fonda PIO-a nezakonito uzeo 70 000 KM, i velikog zaštitika boraca koji je svoje stambeno pitanje riješio oduzimanjem stana ratnom vojnom invalidu.
Na ovom primjeru se jasno vidi da Slavko nije naivan i neobavješten, i da je svjestan da će pravosudni organi početi istragu i reagovati jedino ukoliko se neka osoba optuži za konkretno krivično djelo. Njega ne zanimaju istrage i procesuiranje odgovornih, jer je i sam u njima do guše, i pričom o kriminalu, zapostavljenosti, zloupotrebama i drugim pošastima želi da prikrije svoj nerad, zloupotrebe i krivična djela. Iako je „Bema“ renomirana firma, njene crevlje, cokule i papuče će uskoro da se poderu, a odavno izlizana preglasna ploča će ubrzo da utihne pred zvucima praznih crijeva i gladnog stomaka.
Namještanjem tendera za gradski prevoz svom mentoru, zapošljavanjem bez sistematizacije radnih mjesta i javnog konkurska gradskog menadžera g-dina Ivankovića i drugih službenika u gradsku administraciju i javna preduzeća Slavko je prekršio zakon i počinio krivična djela, i pitanje je da li će on kao Dobroslav Ćuk imati sreću da ga zamijeni drugar iz sistema i da zloupotrebe ostanu nekažnjene! Pravda je spora, ali dostižna!

Nebojša Vukanović