palpal

Pranje novca u Zimzogradu – primjer Elektrohercegovina

sponzori.jpg

Pranje novaca u Zimzogradu – primjer Elektrohercegovina

Da javna preduzeća u elektro-energetskom sektoru nisu ništa drugo do prćija i krave muzare vladajuće elite pokazuje i Ugovor o uslugama reklamiranja u „Zimzogradu“ vrijedan 5 998 KM koji je Elektro-hercegovina sklopila sa NVO „Napredna Hercegovina“ iz Trebinja. Ugovor o reklamiranju na „kulturno-turističkoj“ manifestaciji potpisan je još 28-og novembra 2016. godine i u rekordno kratkom roku od 7 dana prebačen na račun Lukine nevladine organizacije. Slične Ugovore o „reklamiranju“ potpisali su HET, Elektroprivreda Republike Srpske, Hidroelektrane na Drini, Hidroelektrane Dabar i ostala javna preduzeća, te trebinjske privatne dvorske firme bliske SNSD-u koje sklapaju velike Ugovore o javnim nabavkama sa HET-om i Elektroprivredom, a po dogovoru dio sredstava prebacuje se SNSD-ovim nevladinim organizacijama.

Postavlja se logično pitanje zbog čega se Elektro-hercegovina i ostala javna preduzeća iz elektro-energetskog sektora oglašavaju u Zimzogradu, i da li im je nakon toga povećana naplata i prodaja električne energije? Direktor Elektro-hercegovine Dragan Savić dao je donaciju od 5 998 KM, što je samo 2 marke manje od maksimalnog iznosa jer je limit po ovom osnovu 6 000 KM. Ovaj mali primjer samo plastično opisuje kako u jednom dijelu funkcioniše nakaradni sistem izvlačenja novaca iz javnih preduzeća i ustanova za potrebe vladajuće stranke. Šema funkcioniše tako što Luka i drugi kadrovici SNSD-a širom Republike Srpske odabere nekog od poslušnih i odanog aktivista SNSD-a da osnuje neku „nevladinu organizaciju“, potom se javna preduzeća i privatnici bliski režimu natjeraju da uplaćuju sredstva na račun NVO, a onda se novci koriste za stranačke aktivnosti, okupljanje mladih i organizovanje žurki, dijeljenje materijala, kupovinu glasova….

NVO „Napredna Hercegovina“ je postala poznata po akciji „sjeme na vrijeme“ i služila je kao paravan preko koje su Luka i SNSD kupovali glasove za lokalne izbore 2016. godine dijeleći svojim pristalicama i glasačima sjemenski materijal, đubrivo i freze. NVO „Napredna Herecgovina“, ili trebinjski nazadnjaci, osnovana je 2015. godine, i od samog osnivanja redovno dobija donacije i desetine hiljada maraka od raspodjele dobiti HET-a, Elektroprivrede RS, Elektro-hercegovine, HE na Drini i drugih javnih preduzeća i ustanova..

Tzv. „Zimzograd“ je još jedan propali Lukin projekat koji je bio samo paravan za reketiranje lokalnih privrednika te izvlačenje sredstava iz elektro-energetskog sektora. To ćemo dokazati već narednih dana objavljujući niz spornih i nezakonitih Ugovora koje su Hidroelektrane na Drini sklopile sa NVO „Napredna Hercegovina“ 14.12.2016. a potom i 10.1.2017. godine. Zato ostanite sa nama jer uskoro nastavljamo seriju tekstova i ekskluzivnih dokumenata kojom ćemo demaskirati kriminalnu pozadinu najnovijeg projekta Luke Petrovića i novih gradskih vlasti…

Nebojša Vukanović