Poziv jednog crvenog (ras)popa

Da mnogi sveštenici daju sebi previše slobode i često se miješaju tamo gdje ne bi trebalo, prije svega u politiku, govori i poziv jednog crvenog (ras)popa iz Višegrada koji me je danas pozvao nezadovoljan tekstom koji sam objavio, te pokušao da meni drži slovo i brani ministra-socijalistu Duška Milunovića!? Drski (ras)pop je dao za pravo da mi čak prijeti, te me nazvao nedostojnim, jer tobože zbog svog oštrog pera, pisanja i stavova, nisam bio dostojan i poželjan da me kao organizator pozove u Stari Brod, kao ostale poslanike vladajuće koalicije!? Šta ima pop, koga nisam promenuo, da mene zove i brani ministra, ako ministar ne smije da me pozove i nešto prigovori? Nije malo Crkvi i njenim nedostojnim predstavnicima što su mi na pravdi Boga uzeli preko 17 000 maraka, nego još sebi daju za pravo da me zovu i drže slovo o mom pisanju, braneći komuniste i korumpirane počitičare? Ljudska drskost stvarno nekad nema granice!

Naime nedavno sam pisao o skandalu prilikom davanja pomena žrtvama u  Starom Brodu kod Višegrada, kada su organizatori brodom do spomenika i mjesta masovnog stradanja prebacili Dodika, Viškovića, Cvijanovićku, njihovo obezbjeđenje i svitu, poslanike, direktore i ministre iz vladajuće koalicije, dok na brodu nije bilo mjesta za opozicione poslanike, koji su ostali u Višegradu i uzalud čekali da se brod vrati po njih, kako im je bilo obećano!? Predstavljajući se kao jedan od organizatora, izvjesni (ras)pop Dragan Vukotić iz Višegrada se drznuo da me pozove i kritikuje što sam o tome pisao, potvrđujući da je sve tačno ali tvrdeći da su opozicionari ostali na obali jer su zakasnili, iako su došli prije Dodika i njegove svite!? Posebno je bio ljut što sam spominjao ministra Milunovića, svog dragog prijatelja! Crveni pop se čak drznuo da prijeti kako će on tobože izaći u javnost i kritikovati moje pisanja i rad,  pa sam mu poručio da to uradi što prije, a vrlo buran razgovor pop je naglo prekinuo poslije desetak minuta.

Umjesto da se prokleta politika i spletke ostave po strani bar kada su u pitanju pomeni žrtvama iz prošlosti i važni događaji iz nacionalne istorije, nažalost i događaji poput ovog u Starom Brodu, služe za političke promocije i podjele. Crkva je nekada imala određeni ugled i uticaj u narodu, ali su brojne afere, posebno seksualne, zloupotrebe, finansijske pronevjere i sakrivanje iza mantije, bavljenje politikom i nečasnim radnjama nedostojnih vladika i sveštenika, poput crvenog (ras)popa iz Višegrada, srozale su ugled i uticaj Crkve. Država i crkva moraju biti razdvojene, a jedva čekam priliku da pojedine crvene sveštenike stavim na mjesto koje im pripada, jer oni treba da se stvaraju o duhovnosti i mole Bogu, a ne da se bave politikom, brane komuniste i korumpirane političare čekajući da im daju sinekuru.

 

Nebojša Vukanović