Poziv građanima Trebinja na konferenciju ispred Elektroprivrede RS

elektroprivredars.jpg

Poziv na konferencija u 11 časova ispred Elektroprivrede RS

Rudnik i termoelektrana Gacko ponovo je ovog vikenda ispala iz pogona zbog lošeg kvaliteta i nedovoljne količine uglja za normalan rad, te loše urađenog remonta postrojenja. Već dvije godine ovo strateško javno preduzeće posluje negativno i povećava gubitke, a sa druge strane dolazi do povećanja troškova i broja zaposlenih. Umjesto da povećaju proizvodnju i stabilizuju stanje u RiTE Gacko, turbine su ponovo ugašene, a sa druge strane i u ovoj predizbornoj kampanji zaposlen je veliki broj aktivista vladajućih stranaka, prije svega SNSD-a i Socijalističke partije RS. Postoji više nego osnovana bojazan da bi zbog katastrofalnog stanja u preduzeću, nedovoljnih količina kvalitetnog uglja za normalan rad, ogromnih neizmirenih obaveza koja su premašila 100 000 000 maraka uskoro moglo doći do kraha prenapregnutog balona, potpunog prekida rada i otvaranja stečaja u RiTE Gacko. Ovo preduzeće sa 1 800 radnika koje godišnje proizvede oko 120 000 000 maraka struje, i od strateškog je značaja ne samo za Gacko već za cijelu istočnu Hercegovinu. Prekid rada imao bi teške posledice za cijelu regiju, i zbog toga ne treba čekati da neodgovorno rukovodstvo uništi svaku šansu za oporavak, i neophodno je zatražiti od odgovornih da daju odgovore na pitanja koja interesuju javnost i sve građane u Hercegovini.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović nedavno je izjavio novinarima da će u HET zaposliti još 500 partijskih poslušnika ako je to neohodno, te upitao novinarku Nikoluju Bjelicu zašto je boli netransparentno i nezakonito zapošljavanje radnika u HET i Elektroprivredu RS. Ovakvo drsko i bahato ponašanje je kap koja je prelila čašu. Kao posledica velikih zloupotreba iz prethodne kampanje za opšte izbore 2014. godine, nezakonitog izvlačenja desetina miliona maraka i zapošljavanja više stotina aktivistva vladajuće stranke došlo je do povećanja cijene električne energije u Republici Srpskoj za 5%, i svi građani Republike Srpske morali su da plate cijenu poslaničkog mandata Luke Petrovića i ostalih energetskih poslanika. Postoji bojazan da bi uskoro ponovo moglo doći do novog povećanja cijene struje zbog najnovijih zloupotreba, te da bi svako napredovanje Luke Petrovića u karijeri trebalo da plaćaju svi građani u Republici Srpsko novim nametima. Hercegovce interesuje i zbog čega je za direktora Elektroprivrede RS postavljen nesposobni Željko Kovačević, koji je na svim dosadašnjim funkcijama imao katastrofalne rezultate rada, i zašto u ovoj regiji nema nijedan obrazovan i sposoban kadar koji bi nakon 10 godina mogao obavljaju funkciju generalnog direktora jedinog važnog javnog preduzeća čije je sjedište u Hercegovini, ako već nema pametnih, obrazovanih i sposobnih za ministe i činovnike u Vladi Republike Srpske?

Zbog toga će se u ponedeljak, 26.09.2016. sa početkom u 11.00 ispred Elektroprivrede Republike Srpske održati konferencija za novinare kako bi se od odgovornih zatražilo da odgovore na pitanja koja već duže vremena interesuju javnost, te odgovore na pitanja i dokumente koje je u specijalnom izdanju Glasa komune nedavno objavio Nebojša Vukanović. Ovom prilikom pozivam i sve građane koji su zabrinuti za stanje u Elektroprivredi Republike Srpske i elektro-energetskom sistemu da prekinu ćutanje, smognu hrabrosti da podignu glavu i dođu na konferenciju za novinare, te zatraže od rukovodstva Elektroprivrede RS da im se obrati i odgovori pitanja koja su od vitalnog značaja za Hercegovinu i Republiku Srpsku.

Nebojša Vukanović