palpal

Pozitivni primjeri dobrih i uspješnih poslodavaca

Da ne bude pogrešno protumačeno da samo kritikujem hercegovačke privrednike zbog lošeg odnosa prema radmicima, red bi bio spomenuti i neke svijetle primjere izrazito korektnog odnosa poslodavaca prema radnicima. Prije svega tu mislim na Miša Aćimovića, vlasnika firme „Leoplastik“ koji je od osnivanja firme imao veoma korektan odnos prema radnicima, kao građevinac pomogao svojim zaposlenim da povoljno riješe stambeno pitanje. Nakon kupovine trebinjske Pekare u stečaju, korektan odnos se nastavio i prema pekarima, i svakako da Miša Aćimovića treba navesti kao primjer dobrog poslodavca.

Upravo zbog toga u vrijeme velike seobe na jug, u firmi Leoplastik uz Aćimovića je ostala većina građevinskih radnika i starih majstora, iako bi u Dubrovniku imali veće plate.

Prijatno sam se iznenadio kad sam čuo da je i vlasnik Benzinske pumpe „Best“ Dušan Prcović povećao plate radnicima na pumpi na 950 maraka, što je svakako za pohvalu, i još samo nedostaje da radno vrijeme zaposlenih bude striktno uz odredbe Zakona o radu.

U svakom slučaju iako ima samo jednu pumpu daleko je korektniji od Neškovića, koji je sinonim za robovlasnika i nadam se da će građani Srpske masovno bojkotovati njegove pumpe zbog kulučenja radnika, krajnje sramnog i nekorektnog odnosa prema zaposlenim, uz pokroviteljstvo zarobljene države koja toleriše kršenje Zakona o radu.

Od radnika „Monting energetike“ sam saznao da vlasnik Ranko Bošnjak, kao i njegova porodica sa kojom rukovodi firmama,  ima vrlo korektan odnos prema zaposlenim, cijeni, dobro i redovno plaća radnike, što je bilo i za očekivati, jer se Bošnjak i tokom gradnje stambenog kompleksa „Luč“ pokazao veoma korektan.

Plate u javnom sektoru stagniraju, ili se ponegde i smanjuju, pa nije za čudo što radnici i dobri majstori u Bošnjak ovoj Monting-energetici i još nekim privatnim firmama koje vrše remont na Termoelektrani Gacko, imaju veće plate od radnika u elektro-energetskom sektoru.

Ima svakako još dosta pozitivnih primjera korektnih i uspješnih poslodavaca u Trebinju i Hercegovini koji poštuju svoje radnike i koje treba javno pohvaliti. Nadam se da će upravo oni poslužiti kao primjer Nenadu Vukoju, Draganu Neškoviću i ostalim izrabljivačima i modernim robovlasnicima koji zarađuju milione iskorištavajući svoje radnike kao robove. Na kraju još jednom ću ponoviti citat čuvenog Roberta Boša, osnivača koncerna „Bosch“ koji je rekao da ne plaća dobro radnike zato što ima previše novca, ali ima mnogo novaca zato što dobro plaća rradnike. Boš je preminuo 1942, a kompanija danas ima 73 milijarde evra prihoda i preko 3 milijarde profita, a svakako da je to posledica pozitivne selekcije, dobrog odnosa i plaćanja radnika.

 

Nebojša Vukanović