palpal

Povratak zločinca na mjesto zločina

Stadion „Police“ propalog FK Leotara je mjesto jednog velikog nekažnjenog zločina u kome su nestali milioni maraka iz gradskog budžeta i javnih preduzeća. Dugo godina sam govorio i pisao o trebinjskom „bermudskom trouglu“ i tražio da se oko njega postave žute trake, a na kraju je potonji predsjednik Kluba Luka Petrović udario potonji ekser u njegov mrtvački kovčeg, sahranio bivšeg šampiona BiH stavljajući Gradski stadion pod hipoteku Bobar banke. Nakon Luka trava ne niče, pa je njegov crni mandat okončan potpunim rasturanjem FK Leotara i istupanjem prvog šampiona Premijer lige BiH u najniži rang takmičenja. Iako je tužiocima podnesena prijava, niko nije odgovarao za nezakonito uzimanje 370 000 KM i stavljanje gradskog stadiona pod hipoteku Bobar banke, koja je potonula skupa sa Leotarom, dok su Luka i ostali krivci nažalost i dalje na površini.                                             

Luka je oprao i izvukao milione iz FK Leotara,  a po dolasku na funkciju gradonačelnika odlučio je da se vrati na staro mjesto zločina, što je manir i običaj mnogih velikih kriminalaca u prošlosti. Luka i grad Trebinje potpisali su prije 2 dana Ugovor sa dvorskim neimarom Integral-inženjeringom o izgradnji tartan atletske staze oko stadiona „Police“ vrijedan 804 068,41 KM bez PDV-a, ili čak 940 759 KM sa PDV-om.

Sa uigranim tajkunom Stankovićem  sve se lako može dogovoriti, jer ova dvorska firma iz Laktaša u Trebinju i Hercegovini radi sve, pa će tako grad stazu plaćati 3 godine, izdvajajući od 220 000 do 370 000 maraka godišnje iz budžeta, što je potpuno suprotno važećim zakonima. Stanković je imao jaku referencu, jer su se svi njegovi raniji radovi brzo urušili i propali, od kompenzacionog bazena Pađeni do poslednjeg tunela ispod Bileće, pa je za očekivati da i atletska staza od milion maraka  traje kao mački muž.

Da će Luka na ovom projektu uzeti najmanje 600 000 maraka govore podaci o izgradnji sličnih atletskih staza na stadionima u regionu. Prošle godine postavljena je nova altetska tartan staza na stadionu „Koševo“ za potrebe Atletskog kluba Sarajevo, a cijena radova iznosila je 280 000 KM sa uključenim PDV-om, skoro 4 puta jeftinije nego u Trebinju?

Na gradskom  stadionu u Pljevljima lani je izrađena nova atletska staza sa tartan podlogom i svim pratećim sadržajima za potrebe 54 MOSI igre, a ukupna cijena radova, koje je izveo konzorcijum „Crnagoraputa“ i „Pejkoma“ iznosila je 178 000 evra, ili 347 000 KM!  Dakle razlike u cijeni atletske tartan staze u Trebinju, Sarajevu i Plevljima kreće se od  600 000 do 660 000 maraka, i  svima je jasno u čijem će džepu višak završiti! Kamen, granitne ploče, inoks, bakar i kovano gvožđe su jako skupi materijali, pa bi posao postavljanja atletske staze mogao pomoći našem gradonačelniku da završi najveće investicije u svom mandatu, vile u Hrupjelima, Zagori i Ivanici!

Ovakva bezočna krađa i otimanje, ugrađivanje 300 do 400 % od „investicije“, samo pokazuje koliko je Luka inkasirao tokom desetogodišnjeg mandata rukovođenja javnim nabavkama i investicijamaHET-a, tokom kojih je potrošeno desetine miliona maraka a da nije napravljeno gotovo ništa korisno za HET i državu!

Posebno je pitanje zašto u vrijeme velike krize, siromaštva i nezaposlenosti, grad Trebinje baca gotovo milione maraka na atletsku stazu, ili sječu stabala u parku, zidanje nepotrebnih zidova, staza i ostalih gluposti!? Zar nije bilo pametnije i korisnije popločati Stari grad, otkopati hendek, pomoći poljoprivrednike, privredu i otvaranje novih radnih mjesta?

     Problem je što bi od toga imali koristi grad i njegovi građani, a od Lukinih investicija samo on i nekolicima imaju veliku koristi. Sve dok Trebinje bude u taoc u kandžama jednog čovjeka i podređeno interesima male grupe ljudi, propadanje grada i iseljavanje mladih će se nastaviti.

Iako tužioci i inspektori ne žele da rade svoj posao, a stotine dokumenata koje sam im dostavio godinama skupljaju prašinu u ladicama, ne treba sumnjati da ću i ovaj predmet zadokumentovati i uz Krivičnu prijavu predati organima gonjenja. Država je sada zarobljena, ali ne treba gubiti nadu jer će sigurno doći vrijeme kada će bahati i osioni odgovarati za svoje postupke.

 

Nebojša Vukanović