Povratak u budućnost

Nikada se nisam slagao sa postupcima Dražena Dunđera, ali današnji performans sa konjima koji nose pijesak i zatrpavaju raskopane ulice Bileće je originalan način da se oslika trenutno stanje u ovoj opustošenoj i sistemski razorenoj opštini. Miljan Aleksić i braća Vuković krupnim  koracima Bileću vraćaju u srednji vijek, dok oni jezde ka Londonu i zapadnoj Evropi.

Sve što su braća Vuković dotakla pretvoreno je u prah i pepeo, i sve je u ovoj maloj i zaostaloj hercegovačkoj opštini sistematski uništeno, od Kovnice, Mlina i Tepihare do Vodovoda i Doma zdravlja. I dok Bilećani na konjima vuku kamen i bore se za golo preživljavanje, bahati Ljubo krstari luksuznim džipovima sa engleskim tablama, pokazujući tako snagu svoje firme u Londonu i otetog bogatstva.

Miljan Aleksić je nedostojan da bude na čelu neke mjesne zajednice, a ne u dva mandata da bude načelnik opštine. Prije nekoliko dana Miljan je bio u delegaciji SNSD-a na ustoličenju crvenog biskupa u Njemačkoj, a istovremeno njegov grad je plivao u fekalijama jer je po ko zna koji put pukla kanalizaciona cijev, a raspala Miljanova administracija nema kapacitet da riješi nijedan problem.

Ukoliko Bilećani ne skinu sa jaram sa vrata, ne otjeraju sa vlasti braću Vuković i Miljana Aleksića, fekalije i konji na ulicama će biti uobičajena pojava, a srednji vijek put u budućnost.

 

Nebojša Vukanović