Povlačenje je pobjeda, ali zašto Odluka o poništenju nabavke nigdje nije objavljena ako je donesena?

Iz Helikopterskog servisa Republike Srpske danas sam dobio Odgovor na pitanje o nabavci novog helikoptera, koji prenosim u cjelosti.

U Helikopterskom servisu tvrde da je Vlada RS 9.4.2020. godine navodno donijela Odluku o poništenju postupka javne nabavke helikoptera, ali je čudno kako nigdje nije objavljena Odluka o poništenju postupka nabavke helikoptera ako je navodno donesena, ni u Službenom glasniku Republike Srpske, niti na Portalu javnih nabavki, niti na sajtu Ugovornog organa Helikopterskog servisa, što je obaveza u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama!? Zanimljivo da su 9.4.2020. godine na sajtu Helikopterskog servisa RS objavljene dvije Odluke o poništenju javnih nabavki, osiguranja helikoptera i radnika, 68-8/19 i 68-9/20 od 9.4.2020.  ali nema Odluke o poništenju nabavke helikoptera! Zašto ako je donesesna istog dana, kako se tvrdi?

Takođe veoma je čudno i nelogično obrazloženje da je Vlada 13.3.2020. godine produžila rok za nabavku helikoptera za 40 i kusur dana, pomjerivši ga sa 24.3.2020. do 5-og maja 2020. godine navodno zbog pandemije korona virusa, jer je vanredna situacija u Republici Srpskoj uvedena kasnije, tek 16.3.2020. godine!? To potvrđuje i vijesti sa režimskog RTRS-a od 13.3.2020. kada nema nikakve panike niti najave radikalnih mjera zbog pandemije? Jesu li u Helikopterskom servisu RS vidoviti, ili su produžili rok jer je Batagonu trebalo još vremena da prikupi papirne i ispuni određene formalnosti?

 

Da su željeli odustati zbog pandemije i prije nego je ona proglašena, kako se tvrdi u obrazloženju pomjeranja krajnjeg roka za dostavljanje ponuda, ne bi produžili rok već bi odmah poništili javnu nabavku i Odluku o poništenju javno objavili, a ne bi umjesto toga produžili rok za dostavljanje ponuda do 5.5.2020. godine.

Pravnici ne poznaju termin da je u toku proces poništenje javne nabavke, jer se Odluka donese, zvanično objavi i proces je okončan. Jasno je da Vlada pod pritiskom, nakon što je uhvaćena na djelu, pa sada pokušava da se „izvadi“ ali smušenim obrazloženjima samo dublje tonu u živo blato.

Puno je pitanja koja traže odgovore, ali prije svega ko je helikopterom u vlasništvu Batagona letio u više navrata na relaciji Banjaluka – Beograd dana 18.4.2020. godine, ko je upravljao helikoptetom i da li su te osobe zadržane u karantinu. Prema mojim saznanjima infekcija virusa korone na Sokocu je počela od osobe veoma bliske vlastima koja je nedavno letila u Beograd helikopterom i nije otišla u izolaciju već napravila žurku, pa je 40 ljudi imalo sa njom kontakt za kratko vrijeme.

Na kraju moram priznati da sam zadovoljan što sam ponovo raskirnkao dil vlasti sa Batagonom i pomrsio im račune, kao lani kada sam spriječio da kupe Aluminu, a ostaje otvoreno pitanje da li će sada Vlada odložiti kupovinu helikoptera od Batagona na određeno vrijeme, dok kriza i pandemija ne prođu i smanji bura u javnosti, ili će plaćati njegovo rentiranje i iznajljivanje?

 

Nebojša Vukanović