Потпуно расуло у РиТЕ Гацко

Термоелектрана Гацко је пред издисајeм, а у некад највећем произвођачу струје у Српској влада потпуна анархија. У току је капитални ремонт турбине и постројења, а иако је производња обустављена, а више стотина запослених је вишак, прије неколико дана примљено је нових 30-ак активиста СНСД-а, социјалиста и Уједињене Српске.

Почетак ремонта је потврдио да сам био у праву када сам упозоравао на његову хитност, јер је турбина била у веома лошем, предхаваријском стању, и у току је њен ремонт у сарадњи са стручњацима из Русије, који ће један дио турбине потпуно замијенити а други репарирати.

Механизација РиТЕ Гацко је у очајном стању, а због лошег одржавања и недостатка резервних дијелова, јер је због неплаћених рачуна обустављена испорука, већина „белаза“, тешких дампера, багера и камиона није у употреби. Генерални директор Миодраг Шешлија именовао је свог шуру Костадина Која Јегдића за новог техничког директора Заједничке службе за одржавање РиТЕ Гацко, чиме је настављено претварање предузећа у прћију неколико моћника. Због негативне селекције, лоших кадрова и широкобријешких ђака доведених по партијској линији Термоелектрана давно обезглављена, а сада се само задају завршни ударци.

Радови на скидању откривке су скоро заустављени, и чека се нови тендер. Упркос сталном повећању радника много је трећих лица и подизвођача који се стално ангажују, што повећава трошкове и додатно потапа уздрмани систем који је на кољенима. Гробар Терме Срђан Миловић и даље из сјене контролише све важне послове и одлуке, и не обазире се пуно на Луку Петровића, иако се очекивало да ће га ген-сек скинути кад је сјео у фотељу директора Електропривреде РС, али очито није имао подршку шефа Партије.

Губитак и дуговања РиТЕ Гацко се додатно повећавају током ремонта, јер производње нема а трошкови расту, и питање је како ће се све на крају окончати, и хоће ли гатачка Термоелектрана успјети да се извуче из блата у који су је гурнули кадровици Партије! О екологији, ужасним загађењима и тровању Гачана и Херцеговаца писаћу ускоро…

 

Небојша Вукановић