Potpuno rasulo u RiTE Gacko

Termoelektrana Gacko je pred izdisajem, a u nekad najvećem proizvođaču struje u Srpskoj vlada potpuna anarhija. U toku je kapitalni remont turbine i postrojenja, a iako je proizvodnja obustavljena, a više stotina zaposlenih je višak, prije nekoliko dana primljeno je novih 30-ak aktivista SNSD-a, socijalista i Ujedinjene Srpske.

Početak remonta je potvrdio da sam bio u pravu kada sam upozoravao na njegovu hitnost, jer je turbina bila u veoma lošem, predhavarijskom stanju, i u toku je njen remont u saradnji sa stručnjacima iz Rusije, koji će jedan dio turbine potpuno zamijeniti a drugi reparirati.

Mehanizacija RiTE Gacko je u očajnom stanju, a zbog lošeg održavanja i nedostatka rezervnih dijelova, jer je zbog neplaćenih računa obustavljena isporuka, većina „belaza“, teških dampera, bagera i kamiona nije u upotrebi. Generalni direktor Miodrag Šešlija imenovao je svog šuru Kostadina Koja Jegdića za novog tehničkog direktora Zajedničke službe za održavanje RiTE Gacko, čime je nastavljeno pretvaranje preduzeća u prćiju nekoliko moćnika. Zbog negativne selekcije, loših kadrova i širokobrijeških đaka dovedenih po partijskoj liniji Termoelektrana davno obezglavljena, a sada se samo zadaju završni udarci.

Radovi na skidanju otkrivke su skoro zaustavljeni, i čeka se novi tender. Uprkos stalnom povećanju radnika mnogo je trećih lica i podizvođača koji se stalno angažuju, što povećava troškove i dodatno potapa uzdrmani sistem koji je na koljenima. Grobar Terme Srđan Milović i dalje iz sjene kontroliše sve važne poslove i odluke, i ne obazire se puno na Luku Petrovića, iako se očekivalo da će ga gen-sek skinuti kad je sjeo u fotelju direktora Elektroprivrede RS, ali očito nije imao podršku šefa Partije.

Gubitak i dugovanja RiTE Gacko se dodatno povećavaju tokom remonta, jer proizvodnje nema a troškovi rastu, i pitanje je kako će se sve na kraju okončati, i hoće li gatačka Termoelektrana uspjeti da se izvuče iz blata u koji su je gurnuli kadrovici Partije! O ekologiji, užasnim zagađenjima i trovanju Gačana i Hercegovaca pisaću uskoro…

 

Nebojša Vukanović