Потпуно лудило – Талежа и Федерација трећа „локација“ аеродрома

Ни Мионићи, ни Зупци и Зубачки плато, већ село Талежа у Требињској шуми! То је трећа локација фамозне писте лажног требињског аеродрома, који би се требао простирати до атара села Церовац и даље и до Федерације БиХ!? То су пред изборе одлучили стручњаци, који помјерају писту на картама као пијани домаћин кауч или креденац по кући, шпрдајући се са народом и јавности. Ни надралистима у најлуђи скечевима не би пала на памет тако груба шала и скеч да у три епизоде, за мјесец дана, три пута мијењају локацију за градњу куће или викендице а не комплексног објекта какав је аеродром!

За сада је на карти нацртано само идејно рјешење у коме се наводи да је у првој фази планирана изградња писте дуге 3260 а широке 280 метара са оба прага окретнице,  брза рулна стаза, терминал, 8 паркинг мјеста за авионе и пратећи објекти. У близини Талеже и Церовца налази се граница Федерације БиХ, и по плану писта и аеродром би дијелом ушао у други ентитет, што би сигурно додатно искомпликовало реализацију идеје о којој се прича пред сваке изборе пуних 15 година. Један од разлога најновијег помјерања локације је у чињеници да је већина земљишта у власништву државе, док је у Мионићима приватна

Као приступни пут користила би се стара штрека и траса пруге од Дужи према Хуму и Талежи, док би се за Хум Требињску шуму, Површ и Бобане градила нова траса пута, а градња аеродрома угрозила би неке куће изграђене у близини штреке и старе пруге. Занимљиво да је локација измјештена само пар дана након што сам указао да је немогуће довести грађевинске машине и оперативу до локације у Мионићима, јер нема приступних путева, те 10 дана након „историјског“ дана када је др Мико Коцкалоне Ћурић у Београду са министарком Зораном Михајловић наводно договорио Миониће као коначну локацију.

Ипак моја посјета овом селу имала је ефекта а мјештани се захваљују јер су послије неколико мјесеци паузе радници требињског Водовода одмах после мене дошли у село да повежу цијеви и затрпају канале у сеоском путу како би возила могла нормално проћи.

Чињеница да за мање од мјесец дана градске власти Требиња, у сарадњи са Владом Србије и Републике Српске, чак три пута су промијениле локације фамозног требињског „аеродрома“, који се пред изборе обећава и гради пуних 15 година, јасан је показатељ да се ради о неозбиљној манипулацији локалних шарлатана и старој, више пута поновљеној предизборној причи која има за циљ да поново превари грађане Требиња. Ипак ни риба се не хвата на исту удицу 15 пута, и сигуран сам да се народ неће упецати на нове подвале и шарене лаже, лажни аеродром и Клинички центар, о коме ћу ускоро писати, и да ће бахате и осионе жестоко казнити 15-ог новембра.

 

Небојша Вукановић