Potezi očajnika

Velika je panika i nervoza u režimskim redovima, što potvrđuju očajnički poteze koje svakodnevno povlače. Neposredno uoči izbora Vlada se zadužila na Banjalučkoj berzi za novih 320 miliona maraka, po kamatnoj stopi od čak 4,75% kao da je u pitanju manji stambeni ili potrošački kredit, kako bi tim novcima kupila izbore i povjerenje građana. Osim 320 miliona obveznica prodatih u Beču, Vlada se u poslednjih godinu dana zadužila sa više emisija trezorskih zapisa i obveznica na domaćem tržištu, te je dobila tranšu MMF-a i preko 60 miliona maraka starog klirinškog duga iz Rusije. Sav ovaj silni novac i zaduženja, koja će otplaćivati generacije, ne koriste se za razboj i pokretanje privrede već kupovinu glasača.

Nakon 12 godina vladavine Milorad Dodik i njegova Vlada su se sjetili da isplate jednokratnu pomoć i zimnicu penzionerima neposredno uoči izbora, kako bi sa nekoliko tegli ajvara tobože popravio položaj ubjedljivo najsiromašnije kategorije stanovništva koja ima najniže penziju u Evropi. Sve ovo je urađeno mimo zakona i budžeta, jer za predizbornu zimnicu nisu planirana sredstva. Naprasnim izmjenama zakona i smanjenjem poreske osnovice plate radnicima treba da se povećaju neposredno pred izbore za 30 maraka. Dodik je prevario nezaposlene demobilisane borce kojima je obećao penzije, a ispostavilo se da su dobili grant samo do kraja ove godine i završetka izbornog ciklusa.

Osim direktne primitivne kupovine svojih građana i zloupotrebe svih javnih insgitucija, krenuo je i novi  talas partijskog zapošljavanja bez konkursa u javna preduzeća i ustanove. Gotovo svaki aktivista koji donese 20-ak potpisa i sigurnih glasova SNSD-u dobiće obećanje ili Ugovor o radu na tri mjeseca. Dodik voda Željku po režimskim televizijama, ali i po šatorima, kako bi pjesmom i vikom, uz piće i mezu, privukao slabije informisane i obrazovane glasače. Gotovo da nema opštine u Srpskoj u kojoj je na vlasti SNSD, a da nije dala kakvu nagradu, plaketu ili titulu počasnog građanina Željki i Miletu, kako bi se lažno veličao njihov lik i (ne)djelo.

Dodik ponovo vadi stare i izlizane kečeve iz rukava, i ponavlja već više puta izvedene predizborne predstave. Tako je najavio da će on i Željka uoči izbora putovati u Moskvu, da se slikaju sa Putinom, te planira dovesti Vučića da sa njim otvara bolnice i autoputeve građene na kredit. Gdje su mali i veliki ruski kredit, i kakvu je korist Republika Srpska imala od Dodikovih slikanja sa Putinom? Gdje su ruski investitori i radna mjesta, i da li je jedini rezultat putovanja u Rusiju povećanje duga prema državi za neplaćene poreze Rafinerije Brod, Fabrike ulja Modriča i Nestro grupe za još nekoliko stotina miliona maraka? Dodik i Vučić se slikaju 6 godina, a prodaja Dodikove zgrade „Grand trejd“ za 65 miliona je najveći rezultat međusobnog druženja.

Panični potezi, opšta mobilizacija i uzbuna, angažovanje svih resursa, kupovina glasača i spinovanje javnosti, od Informera do Lažanskog i Galijaševića, govore da je režim u panici i da je svjestan da se približava kraj. Nervoza je dobar pokazatelj. Pitanje je samo da li će se presudan broj građana Srpske prodati za neko malo obećanje i tepsiju pite, i tako prodati budućnost svoje djece za šaku srebrenjaka.