palpal

Postizborna tmurna jesen

jesen_123rf_23092015.jpg

Postizborna tmurna jesen

Centralna izborna komisija BiH još nije objavila konačne rezultate izbora, novi načelnici i odbornici još nisu ni sjeli u klupe, a već su počele da stižu na naplatu fakture iz izborne kampanje. Tekstilne radnice Trenteksa u Trebinju, čija je agonija počela prije 6 godina odlaskom bivšeg Novoteksa u stečaj i neispunjenim obećanjem Milorada Dodika da će Vlada oteti fabriku i pokloniti je radnicima, započele su novi štrajk jer je poslodavac otpustio veću grupu radnica koje ne zarađuju ni zagarantovani minimalac. Tužno je gledati iscrpljene žene koje pokušavaju zaraditi sa mukom koji dinar da prehrane porodice, i koje su već dugi niz godina velike žrtve prevaranata koji se poigravaju sa njihovim sudbinama.

Studenti u Banjaluci zatražili su reakcije premijerke i ministra prosvjete, te smjene rukovostva Studentskog centra zbog odluke o poskupljenju smještaja u studentskim domovima koja je donesena bez njihove saglasnosti. Istovremeno iz Vlade Republike Srpske stidljivo stižu najave o ograničenju izdvajanja za plate, smanjenju primanja i broja zaposlenih, što je dio zadataka dobijenih od MMF-a bez koga se ne mogu donijeti ni kadrovska rješenja u bankarskom sektoru. Povećane su cijene gotivo i plina, struja počinje da se obraračunava po skupljoj zimskoj tarifi, a vrlo je vjerovatno da će i nakon ovih izbora ponovo morati da dođe do povećanja cijene električne energije.

Vlada Republike Srpske i dalje redovno emituje trezorske zapise i hartije od vrijednosti, i nastavlja ubrzano da se zadužuje na domaćem i inostranom tržištu. Naredne, kao i 2018. godine, za otplatu kredita biće potrebna skoro polovina izvornih prihoda u budžetu Republike Srpske, i pitanje je kako će Vlada namaći sredstva da izmiri sve obaveze. Možda će MMF i Svjetska banka uskoro usloviti Vladu Republike Srpske da u sklopu reformi i agendi počne da rasprodaje šume, preostala prirodna bogatstva i strateška javna preduzeća, među njima i posrnulu Elektroprivredu Republike Srpske koja je zbog brojnih zloupotreba prethodnu godinu završila sa gubitkom od čak 159 000 000 maraka.

Neposredno nakon referenduma Vlada Republike Srpske predložila je Narodnoj skupštini izmjene Zakona o praznicima kako bi se ispoštovala Odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike, pa je odmah nakon objave rezultata većini postalo jasno da je referendum bio uzaludan i da se radi o jednokratnoj populističkoj zloupotrebi građana. Umjesto da se bavi rješavanjem ozbiljnih i nagomilanih problema koje je sam stvorio, Dodik nastavlja da zabavlja javnost jeftinim spinovima i lažnim optužbama za špijuniranje civila i osnivanje neke nove Vojno-obavještajne službe OS BiH, što je nova velika laž i podvala.

Ako se po jutru dan poznaje, po prvim vijestima i događajima nakon zatvaranja biračkih građani nemaju puno razloga za optimizam jer je pred nama duga sumorna jesen i hladna zima.

Nebojša Vukanović