palpal

Poslednji krug u Sočiju

Potezi očajnika! Tako bi se ukratko mogli opisati panični i nervozni potezi odlazećeg predsjednika Republike Srpske koji tumara okolo tražeći neki izlaz iz mračnog tunela i bezizlazne situacije u koju je sam upao. RTRS je danima najavljivao odlazak Milorada Dodika u Rusiju i novo predizborno slikanje kao državničku posjetu, a u stvarnosti je došlo do kratkog pit-stop susreta tokom trke formule 1 u Sočiju.

Dodik se po običaju uoči svakih izbora slika sa Putinom i pokušava da jeftinim predstavama i poigravanjem emocijama manipuliše masama. No vremenom su sve priče ispričane, i Dodikova kampanja postala je monotona i otrcana. Lavrov je nedavno razbio sve Dodikova iluzije, jer je rekao da Rusija nema favorita i da se ne miješa u izbore, a Srbi tradicionalno mogu očekivati pomoć bratske i prijateljske Rusije.

 

Slikanje u holu nakon proljetnog Ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu, kome sam prisustvovao, ili tokom trke formule 1 u Sočiju, nije mjesto za ozbiljne državničke razgovore o ozbiljnim pitanjima, i osim jeftinog populizma i spinovanje RTRS-a nažalost Republika Srpska i njeni građani nemaju nikakvu korist. Dodik nije imao nikakvu poruku da pošalje nakon sastanka, i ponižavajućeg distanciranja na tribinama od Putina, jer bi prvo trebao da građanima objasni šta je bilo sa malim i velikim ruskim kreditom i najavljivanim investicijama. Nažalost saradnja Srpske i Rusije se svela samo na predizborna slikanja Dodika sa Putinom, dok investicija i trgovinske razmene nema. Srećom Mirko Šarović je ispravio greške Dodikovih satrapa i ponovo omogućio izvoz voća u Rusiju.

Skrenut pogled predsjednika Putina i leden osmjeh na licu Milorada Dodika sve govore. Svjestan je Dodik da polako vozi poslednji krug u Sočiju, i sada samo razmišlja kako će se sredinom oktobra prebaciti u Moskvu i praviti društvo Miri Marković, prisjećajući se sa sjetom dana kad su ga Sloba i Miro postavili za premijera.

 

Nebojša Vukanović