Последице пријетњи и атмосфере линча

Брутални напад на новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, који би се могао окарактерисати и као покушај убиства јер су га бандити металним шипкама Ковачевића ударали по глави и осталим дијеловима тијела наносећи тешке тјелесне повреде, директна је последица атмосфере линча коју је власт Републике Српске креирала у протеклом периоду износећи лажне оптужбе и конструкције, називајући поједине новинаре издајницима и страним плаћеницима.

Челници режима покушавају да скину са себе одговорност лицемјерно осуђујући напад, а прије само неколико седмица предсједник Републике Српске јавно је прозвао уреднике БН телевизије Сузану Рађен Тодорић и Жељка Раљића да су страни плаћеници јер су отпутовали на семинар за новинаре у Лондон!? Тада сам писао и упозоравао да би се нешто слично могло догодити, јер режим и његови медији етикетирањем и лажним оптужбама стављају мету на чело слободним и праведнољубивим новинарима који пишу и говоре истину, поштено и одговорно раде тежак посао.

Милорад Додик у више наврата је вријеђао, дискредитовао, лажно оптуживао и нападао новинаре БН телевизије, а прије неколико година директору Владмиру Тришићу је псовао мајку у телефенском разговору и поручио да има још неколико година власти које ће искористити да се обрачуна са њим и БНТБ.

Велика одговорност је и на дворским медијима, који мјесецима воде прљаву кампању против свих оних које режим сматра својим озбиљним противницима, при томе не бирајући  ријечи и средства. Тек након што сам их прозвао, синоћ су РТРС и дворски медији објавили вијест о нападу на Ковачевића, те реакције челника режима, како би их амнестирали од одговорности. Најдаље у креирању атмосфере линча и нападима на непослушне отишао је бивши ген-сек СНСД-а Рајко Васић, који је апеловао да се елиминишу из јавности појединци које сматра противницима режима, тражио да се ухапси новинар Слободан Васковић, те да се одузме френквенција и забрани рад Радио-телевизији БН. Васић је као министар информисања у првој додиковој Влади спроводио гебелсовске сличне уредбе, забрањивао извјештавање и слободан рад медијима, и нема сумње да је крајње озбиљан у својим намјерама. Васић није говорио само у своје име, већ у име владајуће Партије и режима, коју годинама брани и представља.

Називати Слободана Васковића и БН телевизијом  злом који са Драганом Мектићем чини „црни трио“, руше Републику Српску и њене институције по налогу странаца, те да се њима не може обрачунати демократким методама већ да се треба наћи адекватан начин да се „црнио трио“ елиминише, није ништа друго него отворен позив на линч и насиље, које се синоћ и догодило бруталним нападом на новинара Владимира Ковачевића. Режим се никада није оградио од бившег ген-сека партије, већ га редовно  преноси и цитира на РТРС-у и осталим режимским медијима, представљајући га лажно као политичког аналитичара.

Иступи и понашање Рајка Васића, Милорада Додика, Предрага Ћеранића и осталих челника режима су главни узрок повећаног насиља и  напада на новинаре, повећаног степена насиља у друштву, јер су они својим понашањем подстакли и мотивисали хулигане и насилнике да нападају мирне грађане на улици, шире насиље, терор и страх. Уколико се у року од пар дана не открију имена починилаца, сигуран сам да професионалци-плаћеници и структуре блиске властима стоје иза овог напада, и да је само питање дана када ће се догодити нови напад, и ко ће бити следећа мета.

 

Небојша Вукановић