palpal

Poskupljenje struje i Željko Kovačević – dva Vladina šamaara u lice Hercegovcima

zeljko-kovacevic-direktor-elektroprivrede-rs.jpg

Saopštenje: Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića

Poskupljenje struje i Željko Kovačević – dva Vladina šamara u lice Hercegovcima

I dok u ušima Hercegovaca još zvoni od šamarčine koji im je Vlada Republike Srpske opalila u petak donijevši poluilegalno pred kraj radnog vremena odluku o povećanju cijene električne energije, ubrzo je stigao novi udarac kako bi se obje strane lice jednako crvenile i izjednačio pritisak u ušima. Nadzorni odbor Elektroprivrede RS imenovao je zloglasnog Željka Kovačevića za novog generalnog direktora najvažnijeg javnog preduzeća u Republici Srpskoj. Na svečanu ceremojinu ustoličenja bivšeg ministra na novu funkciju trebalo bi obavezno pozvati i vladiku Grigorija da uz prigodan obred otpjeva „Vječnaja pamjat“, jer ni poskupljenje struje od 20% ne bi spasilo Elektroprivredu RS od kolapsa i potpune propasti nakon što je stavljena u ruke prvog pratioca Nebojše Radmovića. Sve što je do sada dotakao Kovačević je pretvorio u prah i pepeo. Hercegovci ga se još uvijek sjećaju kako je sa nesrećnim Draganom Vučetićem sijekao vrpce i vozikao nekakva žuta kola ispred sjedišta Vlade u Banjaluci. Od Elektrokrajine do električnog automobila, šivaćih mašina i Nikole Tesle, iza Želje, njegovih projekata i preduzeća koje je vodio ostajala su samo milionska dugovanja i ljušture, pa ne treba uopšte brinuti i razmišljati šta će ostati od već opljačkane i urušene poljoprivrede nakon završetka njegovog mandata.
Vlada je po ko zna koji put prevarila Hercegovce i prevela ih žedne preko vode. Iako su desetu godinu za redom na poslednjim izborima dali povjerenje i rekordan broj glasova Miloradu Dodiku i SNSD-u, i u novoj impuls-Vladi kontinuiteta nije bilo mjesta za Hercegovce, ne samo na funkciji ministra, već ni zamjenika, pomoćnika ili sekretara u nekom manje važnom ministarstvu. Sekretar Luka nas je umirivao da Hercegovci nisu ni željeli da budu ministri jer im je važnije da rukovode najvećim preduzećem u Republici Srpskoj čije je sjedište u Trebinju. Ipak, i još jedno obećanje bilo je samo ludom radovanje, a Hercegovcima ne preostaje ništa drugo nego da bride rumene obraze i čekaju nove vladine šamarčine. Ne sumnjam da će nas sekretar Luka sa trabantima uvjeravati da nas nije ponovo obmanuo jer ministar Kovačević stari Hercegovac porijeklom iz Poljica i Popovog polja, ali sigurno je da će turbine nastaviti da se okreću u Trebinju i Gacku, a kilovati silaziti sa mreže u Laktašima.
Vlada je po ranijim predizbornim najavama ove godine trebala završiti radove na Hidroelektrani Dabar, ali je i ovaj projekat poput drugog bloka RiTE Gacko, trebinjskog aerodroma, bilećke Fabrike ulje i turističkih kompleksa doživio neslavnu sudbinu svih velikih SNSD-ovih obećanja. Pitanje je da li će se nakon deset dugih godina trčkaranja u mjestu za šarenim lažama Hercegovci napokon probuditi, ili će Vlada zaa svaki morati da im udari još nekoliko velikih šamarčina.

Nebojša Vukanović