Посјећеност сајтова – БН и Независне водећи у РС

Према подацима са „Алекса.цом“, водећег независног свјетског сервиса који прати посјећеност и утицај сајтова, портали Независних новина и Радио-телевизије БН су убједљиво најпосјећенији и најутицајнији у Републици Српској. Тако се сајт Независних налази на 26, а РТВБН на 40-ој позицији у БиХ, а на трећем мјесту је блог Слободана Васковића, који је налази на 71-ом мјесту. Сајт РТРС-а је далеко иза на 93-ем,  а АТВ-а тек на 134-ом мјесту, скоро 100 мјеста иза РТВБН.                                                                            

Од Херцеговачких сајтова најбоље је котиран „Требињелајв“ који је на 242, затим „Леутар“ на 562-ом а трећи је блог Небојше Вукановића на 679-ом мјесту. Сајт Моја Херцеговина налази се на 1207, Требињеданас  1133, а Радио Требиња на 1771. мјесту.  Крива јасно показује да утицај и број посјета на „небојшавукановић.инфо“ вртоглаво расте у последњих 6 мјесеци, рeдизајна и прилагођавања сајта мобилним уређајима.                   
                  
               

МТЕЛ-ов портал Мондо налази се на 749-ом мјесту, а сајт Српскаинфо, који сарађује са утицајним србијанским Блицом и представља њихову експозитуру у Републици Српској, налази се тренутно на 439-ом мјесту по посјећености у Босни и Херцеговини. На првим позицијама су „гугл“, „youtube“ и „фејсбук“. „Вијести.ба“ сu на 6-ом, сарајевски „Кликс“ је на 7-ом, Цазин.нет 11-ом, Аваз 13, „Дневник.ба“ 16-ом, „Индекс.хр“ 18, србијански „Блиц.рс“20-ом, Слободна Босна на 50-ом, а Ослобођење 57-ом мјесту. 

Занимљиво је истаћи да се сајт Херцег телевизије, коју је Лука Петровић преко повезаних лица купио за чак 448 000 марака, налази тек на 2746-ом мјесту, чак 2150 мјеста иза блога Небојше Вукановића. Џаба Вам новци моји синовци!

И остали требињски порталоиди блиски Луки, СНСД-у и владајућим структурама су 2 000 или 3 о00 мјеста иза „Леутара“ и „Небојшавукановић.инфо“. Тако се Портал Требиње 059, који уређује фамофни Ф. Дончић налази на 2 207, а АББ-ин „Херцеговинапресс“тек  на 3115. мјесту.  Мала посјета и утицај нимало им не сметају да имају велики број оглашивача и фирми које блиско сарађују са Електропривредом РС и јавним сектром.                       

Спонзорства и велики уложени новци очито нису помогли пуно већини Лукиних дворских портала у Требињу да привуку читаоце, који упркос великом притиску и спиновима и даље трагају за истином и провјереним информацијама. Управо због тога су сајтови БНТВ, Леутар или блог Небојше Вукановића све читанији и утицајнији у Републици Српској и БиХ.

 

Небојша Вукановић