Potkivanje konja i ljudi, nekad i sad

9Konji su plemenite životinje koje su vijekovima služile ljudima, obavljale važne poslove i bile ključ kopnenog transporta. Ljudi su nekada potkivali konje, kako bi im sačuvali kopita i mogli lakše da se kreću, ali su se okolnosti vremenom promijenile.

Danas se umjesto konja potkivaju ljudi, i to oni na visokim funkcijama, a narod i građani se polako pretvaraju u konje i stoku koja mora da vuče, novcima i masnim kovertama potkiva funkcionere kako bi radili posao za koji su već dobro od države plaćeni. Potkivanje Milana Tegeltije i inspektora SIPE, izvjesnog Marka Pandže, čija odgovornost se zanemaruje ali nije manja od svog drugara, skinulo je poslednji smokvin listić sa domaćeg pravosudnog sistema, koji je najveća i najnemoralnija javna kuća u provizorijumu od zarobljene države. Jeftina predstava sa „svatovskom“ kovertom, koju je Tegeltija izveo danas na sjednici VSTS-a glumeći poštenjačinu, kada je teatralno pred kolegama i kamerama odbio tanku koverticu (nije bilo ni za doručak) od nesuđenog trebinjskog starog svata, Lukinog, Mikovog i Tamindžijinog advokata Rata Runjevca, tek razobličava o kakvim se licemjerima i poganima radi. Ne znam šta je posrijedi, jer nije Rato naivan da potkiva Tegeltiju sitnim ekserčićima, ali je predstavom o poštenju i odbijanjem siće od 200 maraka, sa kojoma ne bi ni žabu a ne prvog  čovjeka mafijaške skupine zvane VSTS potkovao, pokazano pravo lice velikog licemjera koji rukovodi tzv „Visokim sudskim i tužilačkom savjetom“.

Ugled   pravosudnog sistema nikad nije bio na nižim granama, i umjesto da Tegeltija nakon potkivanja odmah podnese ostavku, poput Štrahea i Gudensa, sačuva i spasi bar malo obraza VSTS-u, ako sebi neće ili ne želi, on se pokušava izvući prebacivanjem odgovornosti na drugara, inspektora Pandžu. Javna nervoza i istupi Dodika i ostalih članova zločinačke skupine zvane VSTS, koji brane neodbranjivo i pokušavaju spasiti redova Milana, su kao lakmus papir pokazali ko je sve dio zločinačke skupine i kako se korumpirane strukture međusobno brane i pomažu.

Dodik je dobro potkovao Tegeltiju, i sa rezervnim parom potkovica ga iz Banjačuke poslao u Sarajevo da zaustavi svaku istragu i procesuirane za brojne afere, koje niču kao pečurke posle kiše. Tegeltija je rezervnim potkovicama potkivao potčinjene tužioce, zaustavio istrage u brojnim predmetima, od vile na Dedinju, pranja novca do Bobar i Banke Srpske, ali je pao na malim usputnim potkivanjima, koja su samo džeparac za lagani kas ili brzi galop po Maldivima i Sejšelima.

Bez obzira koliko se trudili, mentori neće uspjeti da sačuvaju Milana Tegeltiju, i on će se morati povući sa funkcije. Prenapregnuti sistem napokon je pukao, i pitanje je dana kada će se urušiti u pepelu. Pravosudni sistem je toliko zarobljen, kontaminiran i korumpiran da se ne može reformisati, i jedino se iz pepela može napraviti nešto novo i zdravo, pozitivnom selekcijom i odvajanjem malo žita od silnog kukolja.

 

Nebojša Vukanović