Поткивање коња и људи, некад и сад

9Коњи су племените животиње које су вијековима служиле људима, обављале важне послове и биле кључ копненог транспорта. Људи су некада поткивали коње, како би им сачували копита и могли лакше да се крећу, али су се околности временом промијениле.

Данас се умјесто коња поткивају људи, и то они на високим функцијама, а народ и грађани се полако претварају у коње и стоку која мора да вуче, новцима и масним ковертама поткива функционере како би радили посао за који су већ добро од државе плаћени. Поткивање Милана Тегелтије и инспектора СИПЕ, извјесног Марка Панџе, чија одговорност се занемарује али није мања од свог другара, скинуло је последњи смоквин листић са домаћег правосудног система, који је највећа и најнеморалнија јавна кућа у провизоријуму од заробљене државе. Јефтина представа са „сватовском“ ковертом, коју је Тегелтија извео данас на сједници ВСТС-а глумећи поштењачину, када је театрално пред колегама и камерама одбио танку ковертицу (није било ни за доручак) од несуђеног требињског старог свата, Лукиног, Миковог и Таминџијиног адвоката Рата Руњевца, тек разобличава о каквим се лицемјерима и поганима ради. Не знам шта је посриједи, јер није Рато наиван да поткива Тегелтију ситним ексерчићима, али је представом о поштењу и одбијањем сиће од 200 марака, са којома не би ни жабу а не првог  човјека мафијашке скупине зване ВСТС потковао, показано право лице великог лицемјера који руководи тзв „Високим судским и тужилачком савјетом“.

Углед   правосудног система никад није био на нижим гранама, и умјесто да Тегелтија након поткивања одмах поднесе оставку, попут Штрахеа и Гуденса, сачува и спаси бар мало образа ВСТС-у, ако себи неће или не жели, он се покушава извући пребацивањем одговорности на другара, инспектора Панџу. Јавна нервоза и иступи Додика и осталих чланова злочиначке скупине зване ВСТС, који бране неодбрањиво и покушавају спасити редова Милана, су као лакмус папир показали ко је све дио злочиначке скупине и како се корумпиране структуре међусобно бране и помажу.

Додик је добро потковао Тегелтију, и са резервним паром потковица га из Бањачуке послао у Сарајево да заустави сваку истрагу и процесуиране за бројне афере, које ничу као печурке после кише. Тегелтија је резервним потковицама поткивао потчињене тужиоце, зауставио истраге у бројним предметима, од виле на Дедињу, прања новца до Бобар и Банке Српске, али је пао на малим успутним поткивањима, која су само џепарац за лагани кас или брзи галоп по Малдивима и Сејшелима.

Без обзира колико се трудили, ментори неће успјети да сачувају Милана Тегелтију, и он ће се морати повући са функције. Пренапрегнути систем напокон је пукао, и питање је дана када ће се урушити у пепелу. Правосудни систем је толико заробљен, контаминиран и корумпиран да се не може реформисати, и једино се из пепела може направити нешто ново и здраво, позитивном селекцијом и одвајањем мало жита од силног кукоља.

 

Небојша Вукановић