Порфирије благословио трпезу

Под фирмом вођења предизборне кампање настављено је такмичење у преждеравању челника режима. Јуче су се фотографијама на друштвеним мрежама похвалили како су обишли неколико домаћина и ресторана, зблањали неколико јањаца, пршута и боцуна вина, те били у хотелу Панорама како би створили привид да имају добар однос са Родољубом, али чињеница да су он и његови људи избјегли и ручак и састанак са Вишковићем све јасно говори.

Григорије је свако мало у Требињу, али су његово учешће у кампањи СНСД-а преузели његови ученици, који својим непримјереним понашањем праве проблеме новом владици Димитрију. Тако је монах из Тврдоша Порфирије благословио трпезу, на којој су били Лука, Мико и остала црвена свита, те рекао неколико пригодних ријечи окупљенима. Иако је чудно што црквена лица подржавају неокомунисте и потомке оних чији су преци затварали стоку у цркву, од Попова, Загоре до Зубаца, јер свако има слободу избора, поставља се питање шта Порфирије ради међу истакнутим СНСД-овцима на скуповима у предизборној кампањи?

Требаће сигурно времена да владика Димитрије обузда Григоријеве ученике и поново их научи реду и понашању погодном монасима, јер је поражавајућа чињеница да су раније неки грађани Требиња у касним сатима Порфирију и неким свештеним лицима говорили да напусте журке и кафану, јер није пристојно да до зоре пију и лумпују. Црква и држава су одвојени по Уставу, и није добро да се политичари и свештеници међусобно једни другима уплићу у посао, а посебно је недопустиво да свештена лица активно учествују у кампањи било које странке.

 

Као и до сада, указиваћу на овај проблем и писати о непримјереним иступима све док она не престану, јер сматрам да такво понашање највише штети управо Цркви, а да политичари немају превише ни штете ни користи од појединачних иступа неколицине свештеника.

 

Небојша Вукановић