palpal

Porfirije blagoslovio trpezu

Pod firmom vođenja predizborne kampanje nastavljeno je takmičenje u prežderavanju čelnika režima. Juče su se fotografijama na društvenim mrežama pohvalili kako su obišli nekoliko domaćina i restorana, zblanjali nekoliko janjaca, pršuta i bocuna vina, te bili u hotelu Panorama kako bi stvorili privid da imaju dobar odnos sa Rodoljubom, ali činjenica da su on i njegovi ljudi izbjegli i ručak i sastanak sa Viškovićem sve jasno govori.

Grigorije je svako malo u Trebinju, ali su njegovo učešće u kampanji SNSD-a preuzeli njegovi učenici, koji svojim neprimjerenim ponašanjem prave probleme novom vladici Dimitriju. Tako je monah iz Tvrdoša Porfirije blagoslovio trpezu, na kojoj su bili Luka, Miko i ostala crvena svita, te rekao nekoliko prigodnih riječi okupljenima. Iako je čudno što crkvena lica podržavaju neokomuniste i potomke onih čiji su preci zatvarali stoku u crkvu, od Popova, Zagore do Zubaca, jer svako ima slobodu izbora, postavlja se pitanje šta Porfirije radi među istaknutim SNSD-ovcima na skupovima u predizbornoj kampanji?

Trebaće sigurno vremena da vladika Dimitrije obuzda Grigorijeve učenike i ponovo ih nauči redu i ponašanju pogodnom monasima, jer je poražavajuća činjenica da su ranije neki građani Trebinja u kasnim satima Porfiriju i nekim sveštenim licima govorili da napuste žurke i kafanu, jer nije pristojno da do zore piju i lumpuju. Crkva i država su odvojeni po Ustavu, i nije dobro da se političari i sveštenici međusobno jedni drugima upliću u posao, a posebno je nedopustivo da sveštena lica aktivno učestvuju u kampanji bilo koje stranke.

 

Kao i do sada, ukazivaću na ovaj problem i pisati o neprimjerenim istupima sve dok ona ne prestanu, jer smatram da takvo ponašanje najviše šteti upravo Crkvi, a da političari nemaju previše ni štete ni koristi od pojedinačnih istupa nekolicine sveštenika.

 

Nebojša Vukanović