Понижење Иванића и Митровдан у Невесињу

На централном градском тргу у Невесињу откривен је споменик јунацима из овог краја погинулим за слободу и Отаџбину. Нажалост скуп није био на нивоу славе јунака којима се споменик подиже. Борци и удружења су подијељени, неки су у подне били испред костурнице и споменика на Гвозду а неки на градском тргу. Митровдан би у Српској, а посебно у Невесињу, требао бити дан када се одаје истинска почаст свим херојима и погинулим борцима, дан без политике у коме дјеца у свим школама уче о нашој прошлости, славним херојима, прецима и  њиховим великим подвизима. Митровдан никако не би требало бити вријеме за држања патетичних отрцаних политичких говора, изливе лицемјерства и продубљивање подјела.

Самог предсједника Српске у Невесињу је дочекао хладан туш, и умјесто ранијег одушевљења, осмјеха и бурних аплауза свега пар људи, никако више од 10 постројених партијских активиста, тихим кратким аплаузом испратило је његов долазак на трг. Директори школа су по партијском задатку раније пустили дјецу из школе како би се на тргу окупило бар стотињак људи. Тек 50-ак Невесињаца остало је да чује Додика,  чиме му је послат јасан знак и порука. Додику је све више него јасно, народу је улио воду у уши својом бахатошћу, осионошћу и примитивизмом, и због тога његовог говор није трајао ни двије минуте. У киши која је почела да пада баш у тренутку када је Додик излазио на бину има много више од симболике.

Отварање споменика невесињским херојима и устаницима прошао је у сјени инцидента и мрље којом су организатори, начелник и општина Невесиње, непотребно засјенили скуп. Протокол је на почетку поздравио предсједника, владику, начелника, борце али не и члана Предсједништва БиХ Младена Иванића!? Начелник Авдаловић овим чином вјероватно је мислио понизити госта, али је понизио самог себе. Ако неког позовете на неки догађај, као што је начелник позвао Иванића, онда је ред да га поздравите кад дође и пристојно се опходите без обзира какво мишљење имате о њему. Авдаловић и његов протокол свјесно су избјегли да поздраве и помену српског члана Предсједништва БиХ, са циљем да га омаловаже и понизе. Авдаловић је пред партијским оцем желио да се покаже као добар ученик и достојан сљедбеник, али је уствари је понизио самог себе и донекле своје суграђане јер је показао да је недостојан функције коју обавља. Јако цијеним полтронство и оданост Авдаловића, Таминције и осталих скутоноша, али у знак поштовања према митровданским херојима, Повељу града није баш данас требало уручити шверцеру и ратном профитеру који се обогатио тргујући док су они крварили.

Невесиње је јутрос освануло облијепљено плакатима, на којима пише да Илији Таминџији, Самарџићу и осталим дезертерима није мјесто испред споменика и Спомен собе јунацима који су гинули док су они уживали на сигурном. Плакати су јасан знак шта Невесињци  мисле о Таминџији, Самарџићу, Луки и осталим лоповима који су побјегли кад је запуцало, а послије рата се вратили и згрнули милионе пљачкајући ХЕТ, Електропривреду и државу, правећи сиротињу од хероја који су у крви створили Српску са жељом да живимо у миру и слободи, а не да би се гладне бескрупулозне хијене богатиле.

Јуначко Невесиње преживјело је много тога, па ће и потоње унутрашње окупаторе ,али научене скупе лекције треба да нас опомињу да више никад не будемо као народ тако слаби да групи гладних и бахатих дозволимо да нас опљачка, пороби, подијели и доведе на руб опстанка.

 

Небојша Вукановић