palpal

Poniženje Ivanića i Mitrovdan u Nevesinju

Na centralnom gradskom trgu u Nevesinju otkriven je spomenik junacima iz ovog kraja poginulim za slobodu i Otadžbinu. Nažalost skup nije bio na nivou slave junaka kojima se spomenik podiže. Borci i udruženja su podijeljeni, neki su u podne bili ispred kosturnice i spomenika na Gvozdu a neki na gradskom trgu. Mitrovdan bi u Srpskoj, a posebno u Nevesinju, trebao biti dan kada se odaje istinska počast svim herojima i poginulim borcima, dan bez politike u kome djeca u svim školama uče o našoj prošlosti, slavnim herojima, precima i  njihovim velikim podvizima. Mitrovdan nikako ne bi trebalo biti vrijeme za držanja patetičnih otrcanih političkih govora, izlive licemjerstva i produbljivanje podjela.

Samog predsjednika Srpske u Nevesinju je dočekao hladan tuš, i umjesto ranijeg oduševljenja, osmjeha i burnih aplauza svega par ljudi, nikako više od 10 postrojenih partijskih aktivista, tihim kratkim aplauzom ispratilo je njegov dolazak na trg. Direktori škola su po partijskom zadatku ranije pustili djecu iz škole kako bi se na trgu okupilo bar stotinjak ljudi. Tek 50-ak Nevesinjaca ostalo je da čuje Dodika,  čime mu je poslat jasan znak i poruka. Dodiku je sve više nego jasno, narodu je ulio vodu u uši svojom bahatošću, osionošću i primitivizmom, i zbog toga njegovog govor nije trajao ni dvije minute. U kiši koja je počela da pada baš u trenutku kada je Dodik izlazio na binu ima mnogo više od simbolike.

Otvaranje spomenika nevesinjskim herojima i ustanicima prošao je u sjeni incidenta i mrlje kojom su organizatori, načelnik i opština Nevesinje, nepotrebno zasjenili skup. Protokol je na početku pozdravio predsjednika, vladiku, načelnika, borce ali ne i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića!? Načelnik Avdalović ovim činom vjerovatno je mislio poniziti gosta, ali je ponizio samog sebe. Ako nekog pozovete na neki događaj, kao što je načelnik pozvao Ivanića, onda je red da ga pozdravite kad dođe i pristojno se ophodite bez obzira kakvo mišljenje imate o njemu. Avdalović i njegov protokol svjesno su izbjegli da pozdrave i pomenu srpskog člana Predsjedništva BiH, sa ciljem da ga omalovaže i ponize. Avdalović je pred partijskim ocem želio da se pokaže kao dobar učenik i dostojan sljedbenik, ali je ustvari je ponizio samog sebe i donekle svoje sugrađane jer je pokazao da je nedostojan funkcije koju obavlja. Jako cijenim poltronstvo i odanost Avdalovića, Tamincije i ostalih skutonoša, ali u znak poštovanja prema mitrovdanskim herojima, Povelju grada nije baš danas trebalo uručiti šverceru i ratnom profiteru koji se obogatio trgujući dok su oni krvarili.

Nevesinje je jutros osvanulo oblijepljeno plakatima, na kojima piše da Iliji Tamindžiji, Samardžiću i ostalim dezerterima nije mjesto ispred spomenika i Spomen sobe junacima koji su ginuli dok su oni uživali na sigurnom. Plakati su jasan znak šta Nevesinjci  misle o Tamindžiji, Samardžiću, Luki i ostalim lopovima koji su pobjegli kad je zapucalo, a poslije rata se vratili i zgrnuli milione pljačkajući HET, Elektroprivredu i državu, praveći sirotinju od heroja koji su u krvi stvorili Srpsku sa željom da živimo u miru i slobodi, a ne da bi se gladne beskrupulozne hijene bogatile.

Junačko Nevesinje preživjelo je mnogo toga, pa će i potonje unutrašnje okupatore ,ali naučene skupe lekcije treba da nas opominju da više nikad ne budemo kao narod tako slabi da grupi gladnih i bahatih dozvolimo da nas opljačka, porobi, podijeli i dovede na rub opstanka.

 

Nebojša Vukanović