palpal

Poniženi borci pretvoreni u smetljare

Sraman i maćehinski odnos novih gradskih vlasti, predvođenih kapom Lakijem Lučianom Petrovićem, prema boračkoj populaciji u Trebinju je više nego očigledan. Demobilisani borci su poniženi, obespravljeni i pretvoreni u građane drugog reda, a to potvrđuju i fotografije napravljene jutros ispred novog stambenog-poslovnog kompleksa“ Dom sunca“, na bivšoj autobuskoj stanici.

Demobilisani borci i djeca poginulih boraca sa metlama i lopatama u rukama u grupama od ranog jutra čiste trebinjske ulice, uklanjaju lišće, smeće i tako vode računa o lijepom izgledu turističke metropole. Demobilisani borci Danilo Pešić i Mišo Pamučina, ratni vojni invalid Dragomir Miljanović i Nikola Krčum, sin poginulog borca, dobili su zadatak od Grdske uprave da očiste i urede Ulicu Republike Srpske, od bivše autobuske do naselja Mokri Dolovi. Oni su nekada bili zaposleni u gradskoj Civilnoj zaštiti, a od nedavno su preraspoređeni u novu izmišljenu Lukinu javnu ustanovu „Ekologija i bezbjednost“.

Prema našim informacijama direktivu da demobilisani borci čiste ulice dao je lično gradonačelnik Petrović, a sproveo Stevan Bekan, direktor novoformirane Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“. Zanimljivo je da četvorica boraca „čistača“ nisu članovi vladajuće stranke, pa je jasno da je ovo jedan u nizu pritisaka i poniženja koja trpe radnici javnih preduzeća i ustanova u Trebinju koji nemaju člansku kartu zloglasnog SNSD-a.

Svaki posao je častan, i niko ne treba da se stidi nikakvog rada i zanimanja, ali slika sa trebinjskih ulica najbolje pokazuje maćehinski i sraman odnos dezertera, ološa i ratnih profitera prema boračkoj populaciji. Zanimljivo je da Luka na ulicu nije poslao u čišćenje nijednog svog rođaka ili dezertera, koje je zaposlio u HET, Elektroprivredu i ostala javna preduzeća, već isključivo invalide i djecu poginulih boraca. Jesu li borci krvarili i trunuli u rovovima 4 godine da bi sada čistili ulice za 400 – 500 maraka, dok se objesni dezerteri kupaju u magarećem mlijeku, grade vile i hacijende u stilu Pabla Eskobara?

Pitanje je samo šta radi, zašto ćute i dozvoljavaju poniženja saboraca čelnici Boračke organizacije grada Trebinja. ?ašto se ne digne glas protiv stalnog poniženja i omalovažavanja demobilisanih boraca? Zašto niko nije reagovao i zašto uporno ćute i saginju glave borci i Boračka organizacija kada je Luka u HET zaposlio dezertera, svog komšiju i koalicionog partnera Sinišu Grkavca, kao i mnoge druge dezertere, švercere i profitere, a bez posla i hljeba ostavio desetine demobilisanih boraca sa prve linije? Zašto se složno ne ustane i ne pruži otpor bagri, tihoj okupaciji, teroru, zastrašivanju i podmuklom nasilju? Kada bi samo 50 boraca složno došlo pred sjedište grada da pita šta se to radi i dešava, Luka i njegovi miševi bi pobjegli na stražnji izlaz punih gaća i glavom bez obzira! Sve dok borcu budu razbjedinjeni i nijemo posmatrali javna poniženja, mobing, nasilje i pritiske, neće biti ni trunke pravde i slobode u Trebinju.

 

Sve se okreće, pa se iskreno  i u velikog se Boga nadam da će uskoro biti malo pravde i reda u potlačenom Trebinju i Herecgovini, i da će osioni i bahati Luka Petrović umjesto boraca jednog dana u narandžastom kombinezonu čistiti istu ulicu, od Pudarice do bivše autobuske stanice, a istovremeno slobodni Trebinjci šetati uzdignute glave, slobodno i bez straha, i vidjeti koliko su bili slabi i koliko su godina nepotrebno živjeli u strahu trpeći nasilje jedne obične kukavice, kojoj sva snaga leži u našoj slabosti i opljačkanim novcima HET-a.

 

Nebojša Vukanović