Ponavljanje je majka vladanja

otvaranje.jpg

Ponavljenje je majka vladanja

Latinski poslovicu repetitio est mater studiorum est, naše vlasti prevode kao ponavljanje je majka vladanja a ne znanja. Iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, ponavljaju se iste predstave, događaji, akteri, spinovi, svečanosti…Iznova se izmišljaju i stvaraju isti neprijatelji, javnost se neprekidno drži u nekoj vrsti vandrednog stanja kako bi se raznim spinovima i podmetanjima skrenula pažnja sa ključnih životnih problema, a vremenom stvorila apatija, potištenost i bezvoljnost građana koji su pod svakodnevnom presijom i borbom za preživljavanje na ivici.

Iako je prije tačno godinu dana, neposredno uoči lokalnih izbora, premijerka Željka Cvijanović sa načelnikom Istočnog Novog Sarajeva Ljubišom Ćosićem svečano otvorila prvo pravoslavno obdanište u Istočnom Sarajevu, ipak bez Dodika ne vrijedi. Poslije godinu dana ceremonija je ponovljena, ali su Cvijanovićku i Ćosića zamijenili Dodik i patrijarh Irinej. Tek sa Dodikom je otvaranje je pravo, pa nas je RTRS odmah u Dnevniku sutradan obradovao prilogom o radu vrtića, zadovoljnoj djeci, vaspitačicama i roditeljima. Dječiji vrtić je bio završen još krajem prošle godine, mnogo roditelja i djece sa nestrpljenjem je čekalo početak rada objekta, pa je čudno zašto se godinu dana čekalo da dođe Dodik, pa da tek nakon što on presiječe vrpcu i održi prigodan govor ustanova može početi sa radom?

Rana jesen je vrijeme velikih otvaranja i pompeznih postavljanja kamena temeljeca, ekipe su stare i uigrane, ali mnoge čudi što se patrijarh sada aktivirao a nije izborna godina. Još od opštih izbora 2014. godine, kada je patrijarh Irinej osveštao nezavršeni spomenik Stefanu Nemanji u Banjaluci pozivajući otvoreno narod da glasa za Dodika tvrdeći da on dobro kormilari brodom i treba da nastavi do mirne luke, patrijarh je na usluzi predsjedniku Srpske u ključnim trenutcima. Tako je i lani uoči majskih protesta u Banjaluci, Irinej po Dodikovom nalogu uputio javni poziv građanima Srpske da ne izlaze na proteste, a patrijarh po potrebi dolazi u Banjaluku ili Laktaše kako bi prijatelju osveštao trpezu.

Sada nema izbora, Dodik nema veliku bojazan od raznih imaginarnih Soroša, protesta, narandžastih i obojenih revolucija, pa sam se iznenadio što su odlučili da baš sada ponove prošlogodišnju svečanu ceremoniju otvaranja dječijeg vrtića. Onda sam shvatio da je patrijarh došao u Sarajevo na ustoličenje novog mitropolita, pa kad se već prelazila Drina bila je šteta da se ne sastanu dva velika prijatelja i pred kamerama organizuju novu prigodnu ceremoniju.

Politika i crkva bi trebale biti odvojene, ali svjedoci smo da vlasti na razne načine pokušavaju da iskoriste i zloupotrijebe crkvene velikodostojnike zarad svojih ličnih i političkih interesa, čime se pravi velika šteta ugledu naše Crkve. Pored toga jako čudi činjenica da naši visoki crkveni velikodostojnici podržavaju istinske (ne)preobražene komuniste kojima je u mladosti smetao miris tamjana, i koji su politički stasavali i dokazivali se progoneći patriote, napadajući crkvu, vjernike i srpske nacionaliste?

Mnogo je toga čudnog i nejasnog u Zemlji čuda, ali ipak se nadati da visoki crkveni velikodostojnici neće više prelaziti granicu i biti aktivni akteri političkih događaja i procesa, jer na taj način samo dijele svoje vjernike i nanose štetu ugledu važne nacionalne institucije koju predstavljaju.

P.S. Ponavljanje je majka manipulacije i RTRS-u, pa smo nakon mjesec dana u centralnom Dnevniku ponovo mogli vidjeti isti prilog, iste optužbe i sagovornike iz Kneževa, kojima uporni istražitelji RTRS-a istražuju članove porodice Branislava Borenovića.

Nebojša Vukanović