Pomoćnik Šavija o direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću 2

Nastavljam sa objavljivanjem pisama i veoma zanimljivih insajderskih informacija koje je Zdravko Šavija, sadašnji pomoćnik direktora RTRS-a za tehniku i razvoj, prije nešto više od dvije godine pisao o direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću, njegovim zloupotrebama službenog položaja, štetnim ugovorima, spornim javnim nabavkama, kupovini filmova u Makedoniji, saradnjom sa firmom Dasto iz Bijeljine… Šavijino pismo, u kome skreće pažnju na kriminal u RTRS-u, naslovljeno je sa „Lični interesi“.

 

LIČNI INTERES

 

-U decembru 2013  umire gazda firme Dasto koja se bavi telekomunikacijama, firma se prodaje i njeni suvlasnici, kasnije, postaju bivši i sadasnji radnici RTRS-a.( Siniša Ninković, Saša Risović)

-U januaru 2014. Godine na tenderu pobjeđuje firma „Odasiljači i veze“

-21.3.2014. potpisan je ugovor o dodjeli tendera  firmi „Odašiljači i veze“.  Najveći kritičar procesa digitalizacije javnih emitera postaje Siniša Ninković (suvlasnik firme Dasto), koji je, tog dana, održao prezentaciju u RTRS-u o štetnosti usvojenog projekta digitalizacije po RTRS.

-21.3. 2014.  smjenjen dosadašnji gen. direktor  koji nije radio ni 6 mjeseci a postavljen  novi, koji odmah povlači Sinišu Ninkovića sa mjesta rukovodioca PEP-a.Taj potez nagovještava da se odustaje od prihvaćenog projekta digitalizacije.

-28. 6. 2014. Siniša Ninković u ime ekipe iz PEP-a potpisuje da su  uspješno završili obuku i izvršili fabrički prijem opreme.Nakon ovoga godinu dana ne čini se ništa da bi se pokrenuo proces digitalizacije.Očigledno se  planiralo  da se po sili zakona ugase analogni predajnici a da firma Dasto ponudi rješenje koje bi RTRS plaćao kao uslugu.                                                                                   

-Za ovo odugovlacenje je zaslužan je predsjednik upravnog odbora Bošković i gener. direktor Milinović.

-Bošković opstruiše proces digitalizacije u Upravnom odboru RTRS-a i odboru sistema.On tvrdi da RTRS nije bio uključen i ne zna ništa o tenderu o opremi itd.Njegov najbliži saradnik na RTRS-u Siniša Ninković bio je pridruženi član ekspertnog tima za izradu tendera, na RTRS-u se hvalio da je on najznačajnija osoba u izradi tendera zajedno sa  inžinjerom Albertom ,iz Slovenije,napisao je Pravilnik o načinu upravljanja i zaštiti digitalnog prenosnog sistema RTRS-a , koji je usvojio Upravni odbor RTRS-a, vodio tim koji je završio obuku i fabrički primio opremu.

-Bošković i Milinović tvrde,već godinu dana, da se ne zna vlasništvo nad opremom i da je to koči digitalizaciju.Zdravko Šavija tvrdi da su vlasnisci emiteri tj.RTRS nad opremom koja je montirana na teritoriji Republike Srpske( da je to definisano u odluci o finansiranju procesa digitalizacije koju je  usvijo S.M.2010.godine.)                                                                                        

-Bošković i Milinović ne žele da uključe Šaviju u riješavanja ovog problema ,jer im nije stalo da se problem riješi već da se dođe u situaciju da se digitalizacija preda firmi Dasto.

-Milinović  kupuje milion maraka filmova za RTRS  iz Makedonije,odakle je prodavac firme Dasto i prebacuje  ITC u Bijeljini u  prostore firme Dasto.Sumljivom kupovinom filmova i prebacivanjem IT centra na periferiju Bijeljine u prostore Dasta,koji se enormno skupo iznajmljuju,postoji sumnja da je Milinović platio dionice u firmi Dasto i postaje njen suvlasnik iz sjene.Logično je zašto digitalizacija PEP -a treba biti prepuštena Dastu.

-Najveći problem ovog privatnog projekta je što je osmišljen od ljudi koji nisu uzeli u obzir sve faktore koji mogu uticati na realizaciju istog..Sad kad ne mogu dobiti pojedinačne dozvole i samostalno izvršiti digitalizaciju to ne smiju priznati drugim finansijerima projekta koji su dobili obećanje da će dobro zaraditi na ovom poslu.Ovakva nepromišljenost dovela je u problem i RTRS i Republiku Srpsku.Sad su okrivljeni svi izvan ove grupe pa posredno i najviši funkcioneri SNSD-a.