palpal

Pomen žrtvama ustaškog terora i Vidovdanskog pokolja u Popovom polju

Danas je u staroj pravoslavnoj crkvi iz 1863. godine i Spomen-kosturnici mučenicima iz Golubnjače – Ržane jame u selu Veličani u Popovom polju, služen pomen za 186 nedužnih žrtava ustaškog terora koji su nakon mučenja u seoskoj školi i u Kotezima bačeni u jamu Jagodnjaču. Ustaše su opkolile i pohvatale seljake dok su sijali kukuruz i žito u Popovom polju, te nakon zvjerskog mučenja i klanja bacili u jamu udarcima maljem.

Zločin su počinile komšije, ustaše Hrvati iz Ravnog, Dubljana i okolnih sela, ali među žrtvama bio je i jedan častan Hrvat, porijeklom sa dalmatinskih ostrva, koji je pokušao da upozori komšije Srbe šta im se sprema pa su ga sunarodnici okrutno kaznili i bacili u jamu skupa sa Srbima.

U jamu je bačeno i mnogo Vukanovića iz Dobromira i Zavale, a među njima Vlado Vukanović, rođeni brat mog đeda Filipa, koji se nekoliko dana ranije vratio sa Kosova nakon kapitulacije Kraljeve vojske u Alrilskom ratu, odakle su ga protjerali fašisti, Nijemci i Albanci, a uoči Vidovdanskog pokolja život mom đedu spasio je Salko Đonglagić, žandar koji je oslobodio Filipa kad su ga ustaše uhvatile na barci dok je spremao žito za sjetvu.

Doktor Vasko Kovač dobio je ime u čast svog đeda, koga su ustaše uhvatile u ljeto 1941. u Popovom polju, i danas je čitao govor svog oca iz juna 1991. godine kada su kosti mučenika premještane u Spomen kosturnicu u Velilanima, koju je  projektovao trebinjski arhitekta Cico Popović.

Mirko Glavan imao je svega 8 mjeseci kad su mu ustaše bacile oca u jamu, a poslije 40 godina života u Australiji vratio se sa sinom i porodicom u svoju zemlju.

Neka je pokoj duši i laka zemlja svim nedužno postradalim žrtvama ustaškog terora iz Jagodnjače, Pandurice, Šurmanaca, Pridvoračke, Korićke jame i drugih stratišta u Hercegovini, kao i svim drugim nedužnim žrtvama u svim ratovima. Pogledajte kratak video prilog kako je danas bilo na pomenu žrtvama ustaškog terora u Popovom polju, sa porukom da se zlo i stradanje na ovim prostorima više nikada ne ponove.

 

Nebojša Vukanović