palpal

Помен жртвама усташког терора и Видовданског покоља у Поповом пољу

Данас је у старој православној цркви из 1863. године и Спомен-костурници мученицима из Голубњаче – Ржане јаме у селу Величани у Поповом пољу, служен помен за 186 недужних жртава усташког терора који су након мучења у сеоској школи и у Котезима бачени у јаму Јагодњачу. Усташе су опколиле и похватале сељаке док су сијали кукуруз и жито у Поповом пољу, те након звјерског мучења и клања бацили у јаму ударцима маљем.

Злочин су починиле комшије, усташе Хрвати из Равног, Дубљана и околних села, али међу жртвама био је и један частан Хрват, поријеклом са далматинских острва, који је покушао да упозори комшије Србе шта им се спрема па су га сународници окрутно казнили и бацили у јаму скупа са Србима.

У јаму је бачено и много Вукановића из Добромира и Завале, а међу њима Владо Вукановић, рођени брат мог ђеда Филипа, који се неколико дана раније вратио са Косова након капитулације Краљеве војске у Алрилском рату, одакле су га протјерали фашисти, Нијемци и Албанци, а уочи Видовданског покоља живот мом ђеду спасио је Салко Ђонглагић, жандар који је ослободио Филипа кад су га усташе ухватиле на барци док је спремао жито за сјетву.

Доктор Васко Ковач добио је име у част свог ђеда, кога су усташе ухватиле у љето 1941. у Поповом пољу, и данас је читао говор свог оца из јуна 1991. године када су кости мученика премјештане у Спомен костурницу у Велиланима, коју је  пројектовао требињски архитекта Цицо Поповић.

Мирко Главан имао је свега 8 мјесеци кад су му усташе бациле оца у јаму, а послије 40 година живота у Аустралији вратио се са сином и породицом у своју земљу.

Нека је покој души и лака земља свим недужно пострадалим жртвама усташког терора из Јагодњаче, Пандурице, Шурманаца, Придворачке, Корићке јаме и других стратишта у Херцеговини, као и свим другим недужним жртвама у свим ратовима. Погледајте кратак видео прилог како је данас било на помену жртвама усташког терора у Поповом пољу, са поруком да се зло и страдање на овим просторима више никада не понове.

 

Небојша Вукановић