palpal

Polomljena ploča žrtvama ustaškog terora u Popovom polju

ploce.jpg

Polomljena ploča žrtvama ustaškog terora u Popovom polju

Na staroj srušenoj školi u Popovom polju proteklih dana polomljena je ploča koja je podignuta prošle godine u znak sjećanja na nedužne Srbe koje su nakon zvjerskog mučenja ustaše bacile u jamu Ržani Do – Jagodnjača u ljeto 1941. godine. Spomen ploča postavljena je 25.og juna 2016. godine, tačno 75 godina nakon što su Srbi iz Popovog polja, Bobana i Ljubinja na prevaru pohvatani u svojim kućama ili u polju dok su radili na njivama, zatvoreni u seoskoj školi, a potom svezani žicom nakon i udaraca maljem u glavu bačeni u Ržanu jamu.

Zločin su počinile prve komšije, zloglasne ustaše iz okolnih hrvatskih ili miješanih sela, Ravnog, Dubljana, Koteza, Belenića, ali i veliki odred ustaša koji su došli iz Stoca, Čapljine i Zagreba. Tokom Drugog svjetskog rata ustaše su izvršile više velikih pokolja nad nedužnim srpskim civilima u Popovom polju, a posebno je težak zločin nad mještanima sela Čavaš, u kome je za jedan dan ubijeno više od 100 srpskih seljaka, među njima i mala djeca koja su tek bila prohodala. Nažalost većina ustaša nikada nije odgovarala za počinje zločine, a komunistička vlast je čak nagradila selo Ravno, najveće ustaško uporište u ovom dijelu Hercegovine, pretvarajući Ravno u centar izgradivši nakon Drugog svjetskog rata fabriku, Dom zdravlja, poštu, škole, puteve…

Uoči poslednjeg rata kosti srpskih mučenika speolozi su izvadili iz jame Ržani Do i pohranili u kriptu hrama koji je sagrađen u selu Veličani u Popovom polju. Nažalost i kosti mučenika nemaju smiraj, pa su za sada nepoznati vandali razbili ploču koja je obilježavala mjesto mučenja i stradanja Srba iz ovog kraja.
Ostaje da se vidi da li će policija izvršiti uviđaj, i da li je pronaći počinioce ovog vandalskog čina, koji je uznemirio Srbe u cijelom Popovom polju. Očekujem da lokalne vlasti iz Trebinja uskoro zamijene ploču novom, na kojoj bi bila upisana i sva imena nedužnih srpskih žrtava ustaškog pogroma.

Nebojša Vukanović