palpal

Političko smeće bez stida i obraza

Petar Stanić, osoba koja je iz pištolja „CZ 7,62 – TETEJAC“ pucala i ranila u ruku Miladina Stanića, zadržana je nakon hapšenja u pritvoru, a tokom pretresa njegove kuće policija je pronašla veću količinu oružja i municije, te raketni ručni bacač tipa „zolja“. Čeka se odluka suda i prijedlog tužioca da li će napadaču zbog pokušaja ubistva biti određen pritvor, kao što je to bilo nedavno u Trebinju nakon pucnjave u kojoj niko na sreću nije bio ranjen, ili će vladajuća Partija iskoristiti moć i uticaj na pravosuđe kako bi oslobodili svog istaknutog člana i aktivistu.

Miladin je izašao iz bolnice, i osjeća se dobro, dao je izjavu tužiocima i smatra da se radi o pokušaju ubistva i napadu koji ima političku pozadinu jer je napadača ranije prijavljivao nadležnim organima, lokalnim i republičkim, ali su vlasti učinile sve da zaštite od procesuiranja istaknutog člana prnjavorskog SNSD-a.

Čelnici režima i na ovakvim stvarima pokazuju svoje pravo lice. Tako je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštinu Republike Srpske, objavio sraman, provokativan i krajnje neprimjeren tvit u kome je izvrijeđao Miladina Stanića umjesto da je osudio napad i nasilje, tražio da se procesuira i strogo kazni napadač, iako je istaknuti član i aktivista njegovog SNSD-a.

Staviti obraz pod zadnjicu često nije lijepo već korisno. Treba se zapitati kako bi reagovala vlast da, ne daj Bože, neko puca i rani poslanika vlasti a da njegove kolege, opozicioni poslanici, nakon toga likuju i da ga javno vrijeđaju, ponižavaju i ismijavaju?

Treba naglasiti i da se na posljednjoj zatvorenoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik meni pred svima obratio prijetećim tonom i rekao da treba da budem sretan i zadovoljan što mogu slobodno da šetam ulicom i gradovima Srpske, što se, van svake sumnje imajući, u vidu kontekst rasprave i ton obraćanja, treba shvatiti kao otvorena prijetnja.

Prije skoro 12 godina u Doboju je ubijen Branislav Garić, čelni čovjek dobojskog SDS-a, ubica je, nažalost, oslobođen a pozadina ubistva nikada nije rasvijetljena, što je jedan od pokazatelja stanja u društvu. Policija i pravosuđe mora da krajnje ozbiljno i profesionalno ispita svaki napad i pokušaj ubistva, bez obzira o kome se radi, posebno kad su u pitanju javne ličnosti, novinari i opozicioni političari, jer stvari mogu izmaći kontrolu i može nastati haos.

 

Nebojša Vukanović