palpal

Političko djevičanstvo

Političko djevičanstvo

U nekim siromašnim i patrijarhalnim društvima djevičanstvo je jako cijenjeno pa djevojke strpljivo čekaju izabranika svog života uzdržavajući se od bilo kakvog odnosa sa drugim muškarcima. Odoljeti slatkim izazovima u savremenom svijetu prepunom raznih iskušenja nije lako, pa neke djevojke, koje malo duže moraju da čekaju da dođe onaj pravi, ne mogu u potpunosti da odole baš svim iskušenjima i ponekad malo i pokleknu. U strogoj tajnosti i bez znanja najbližih one vode buran i pomalo čudan i nekonvencionalan ljubavni život, ali na pravo mjestu ostaju „virgo intacta“ – djeve netaknute.
Slično je i sa našim političarima koji su šuplji na svim stranama, i koji su nas tako daleko doveli da smo uspjeli pobijediti u višegodišnjoj uzbudljivoj trci starog konkurenta Albaniju i zvanično postati najsiromašnija, najkorumpiranija i najzaostalija država u Evropi. Oni ovdje sigurno neće stati, i nakon kratkog predaha od naporne trke sa Albanijom nastaviće se borba sa Siera Leoneom, Somalijom, Nigerijom, Bangladešom i u jakoj konkurenciji pokušati doći i do svjetskog zlata.
Za sav haos, siromaštvo i beznađe kriv je neko drugi, a naša nevina i poštena politička elita nastavlja bezuspješno da traži rješenja. Oni se međusobno neprestanu optužuju, prebacuju odgovornost, pričaju o principjelnosti, odricanjima, poštenju, tobožnjoj borbi protiv siroimaštva, korupcije, kriminala, zalagažu se za vitalne i druge nacionalne interese, a iza kulisa i očiju javnosti odlično sarađuju. Čim se ugase kamere i sklone objektivi fiktivne ratne sjekire se zakopavaju, teške riječi zaboravljaju i počinje savršena saradnja na ostvarenju jedinog cilja, a to je bezobrazno bogaćenje i lični interesi.
Gotovo da nema nijedne parlamentarne stranka koja nije bila u nekom savezu ili koaliciji sa nekom drugom partijom sa kojom nema nikakve programske i ideološke sličnosti, a rezultati brojnih kombinacija su uvijek isti i vidljivi na svakom koraku. Od primjera Trebinja u kome više nema parlamentarne stranke koja nije na vlasti, jedni su na lokalnom a drugi na republičkom nivou, preko Bileće u kojoj je stvorena nova velika koalicija i gotovo nestala opozicija, do primjera Vlade Federacije u kojoj je najjača stranka prvo napravila dogovor sa jednim partijama dok Lagumdžija nije ubrzo izvršio preljubu i zamijenio jedne partnere drugima a vlast ostala paralisana, lako se može sagledati cjelokupna poražavajuća situacija u BiH.
Politička oligarhija je toliko oboljela i zatrovana da uprkos velikoj krizi osim ustaljenih, izlizanih i patetičnih fraza od njih ne možemo čuti nikakvu novu i zdravu ideju koja bi pokrenula stvari u pravom smjeru. Mutnu i prljavu baru, koja širi neprijatan miris i stvara probleme komšijama u cijelom regionu, naši narodni predstavnici svakodnevno dodatno mute i povećavaju nivo fekalija nastojeći na taj način da odbiju bilo koga da uđe i pokuša bar malo da popravi, pročisti i slegne stvari. Sa parolom ništa se ne može promijeniti, mi smo prljavi i mnogo smrdimo i ko nam se približi postaće kao i mi, političari složno i grčevito brane zaposjednute funkcije i privilegije, i tako ne dozvoljavaju da se napravi bilo kakav pomak.
Ova taktika sa puno modifikacija godinama im daje rezultat, ali mislim da je došlo krajnje vrijeme da veća grupa neucijenjenih i sposobnih intelektualaca zasuče rukave i pokuša da iz korijena promijeni sistem. Teške bolesti se ne liječe andolima, pa je i nama potrebna jaka terapija i potpuna promjena sistema vladavine, političke oligarhije, načina razmišljanja i vođenja države, uvođenje novih pravila, standarda, sistema odgovornosti…. Za takvo ozdravljenje je potrebno mnogo preduslova, a najvažnije je prosvjećenje izvaranih i naivnih koji svoju i budućnost djece predaju u ruke nedostojnima za sitan novac i lažno obećanje.
Ukoliko naivni i patrijarhalni muževi naknadno saznaju za dvostruki život svojih izabranica kazne i posledice znaju biti veoma žestoke, a pitanje je da li će uprkos lošem obrazovanju i slaboj svijesti i naše društvo moći da prepozna i kazni mnogo očiglednije lažno političko djevičanstvo naših narodnih predstavnika.

Nebojša Vukanović