Policijske obmane, laži i podmetanja

spomen Kotez.jpg

Policijske obmane, laži i podmetanja

Naša policija nekada zna biti brza i efikasna. Dan nakon što sam objavio vijest da su nepoznata lica polomila ploču žrtvama ustaškog terora u Popovom polju, koju iz njima znanih razloga sve do juče popodne nije objavio nijedan lokalni portal, policija je izdala saopštenje u kome tvrdi da je ploča pukla zbog prenapregnutih šarafa koji je drže ili slijeganja zida i tla?
Načelnik Laketa očito podcjenjuju inteligenciju i moć rasuđivanja Hercegovaca, jer iako se sistematski ubija svaki zdrav razum i sloboda u narodu niko ne može povjerovati u podmetanja i tvrdnje da je ploča naprasno pukla zbog pretezanja šarafa. Čudno je kako policijski inspektori i tužioci godinama ne mogu da utvrde da li su autentični dokumenti i dokazi koje im dostavljam i objavljujem o velikoj sistemskoj pljački države i elektro-energetskog sektora, ali u trenutku, kao da su iskusni građevinski stručnjaci, mogu da utvrde kako je mermerna ploča tobože naprasno pukla zbog pretegnutih šarafa ili slijeganja zemljišta!?

Mermer je jako čvrst kamen koji ne puca lako bez silnog udarca, i prosto je nemoguće da godinu dana nakon postavljanja ploča pukne zbog pretegnutih šarafa. Da su šarafi uzrok pucanja onda bi pukotina išla duž šarafa, a ne 10 centimetara pored. Škola u Kotezima napravljena je prije 100 godina, i čudno je kako je baš sada, poslije jednog vijeka, tobože došlo do naprasnog slijeganja zemljišta. Da se zemljište kojim slučajem sleglo, kao što nije, onda bi popucale i fuge i kamen na zidu na kome se nalazi ploča.

Moj pokojni đed je uhvaćen u Popovom polju dok je sijao kukuruz, mučen je u ovoj školi i bačen u Ržanu jamu, dok se stric igrom slučaja spasao tako što ga je đed svezao za konja koji je uspio da prođe kroz ustaški obruč i dođe do Bobana. Iz poštovanja prema pokojnom đedu i svim ostalim nevinim žrtvama, koje su ustaše bacile u Ržanu i ostale jame, ne želim da bilo ko nekažnjeno skrnavi skromna spomen-obilježja i ponovo vrijeđa i prevrće kosti mučenika. Ovo nije prvi put da se u okolini Koteza pišu fašistički grafiti, skrnave srpske zastave i obilježja, i uvjeren sam da ploča nije pukla slučajno zbog pretezanja šarafa. Ne želim da bilo koga optužujem ili podižem bilo kakve tenzije svojim pisanjem, ali smatram da je nedopustivo da neko lomi spomen-obilježja na velikim stratištima, i da se olako prelazi preko takvih stvari jer bi se ubrzo na udaru vandala i ludaka mogla naći i spomen-kapela u Veličanima!

Nakon što je dubrovački gradonačelnik Mato Franković javno ponizio čelnike ali i cijeli grad Trebinje, Luka Petrović je glasno ćutao i naredio svim portalima i novinarima koje kontroliše da ne pišu ništa loše o Hrvatima i Dubrovniku kako se ne bi ugrozilo strateško partnerstvo sa Čovićem i HDZ-om. Jasno je da zbog ovog nijedan od lokalnih portala cijela 2 dana nije objavio vijest o lomljenju ploče u Kotezima, da se glorifikuje otvaranje „Vokelove“ prodavnice, i da policija na prvi pogled da su šarafi i slijeganje zemljišta uzrokovali lomljenje ploče žrtvama ustaškog terora. Ljubav cvjeta zbog trenutnih političkih interesa, i to u trenutku dok Kolinda i Plenković odlažu Vučićevu posjetu Zagrebu jer smatraju da zbog tenzija nije dobar trenutak.

Lomljenje ploče u Kotezima ne treba stavljati pod tepih, jer to neko može shvatiti kao znak slabosti i naredni put počiniti još sramniji napad, oštetiti kapelu na Ržanoj Jami, Veličanima, Čavšu ili drugim velikim stratištima. Na kraju se možemo zapitati kako bi policija, mediji i istražni organi u susjednoj Hrvatskoj reagovali kada bi recimo u nekom srpskom selu u Župi Dubrovačkoj bila slomljena ploča sa imenima hrvatskih civilnih žrtva? Da li bi se slučaj zataškao zbog trenutnih političkih interesa ili bi se javnost alarmirala a policija sprovela opsežnu istragu dok ne bi pronašla i oštro kaznila krivce?

Nebojša Vukanović