Policijska uprava Laketa, nepotizam i nasljednost funkcija

Policija Republike Srpske trebala bi da čuva državu i Ustav, bori se protiv kriminala, korupcije, nepotizma i svih negativnih pojava u društvu, ali nažalost vlast je MUP Srpske pretvarila u partijsku Miliciju, u kojoj su devijacije i zloupotrebe normalna i nagrađivana pojava, a posledice su opšti haos i anarhija. Koliko je nepotizam raširen najbolje govori primjer pretvaranja Policijske uprave Trebinje u Policijsku upravu Laketa. Lukač je po dolasku na ministarsku funkciju za načelnika PU postavio Žarka Laketu, koji je ranije pravosnažno osuđivan, i koji bi prema mojim saznanjima za vjernu službu i čuvanje moćnika od procesuiranja očiglednog kriminala uskoro trebao napredovati i dobiti funkciju od SNSD-a u Sarajevu.

Nepotizam Srpske, nasleđivanje funkcija i porodična kadrovska politika najbolje se vidi na primeru PU Trebinje. Čim je Žarko Laketa postao prvi policajac Hercegovine, za najbližeg saradnika i načelnika Sektora uniformisane policije postavio je rođaka Sinišu Laketu, pripremajući ga za svog nasljednika.

Žarko Laketa nije smijenjen već bi uskoro trebao da bude unaprijeđen na novu funkciju u Sarajevu, a za nasljednika je postavio svog rođaka, kako bi kontrolisao iz sjenke PU, slično kao što Luka želi da postavi svoju marionetu i kuma Mika na čelo grada Trebinja, ili kako je postavio šuru Iliju u HET.

Žarko Laketa je nedavno otvorio restoran u novom tržnom centru Tropik u Nevesinju, i vjerovatno će sada imati više vremena da razradi novi objekat. Zanimljivo da se i protiv novog načelnika PU Trebinje Siniše Lakete vodila istraga zbog zloupotrebe položaja, koju je pokrenuo bivši načelnik CJB Trebinje Goran Zubac zbog sumnji da je Laketa junior falsifikovao dokumenta.

 

Nasleđivanje funkcija sa koljena na koljeno, sa oca na sina, sa šure na zeta, sa brata na brata, rođaka ili kuma, trenutno se osim u Republici Srpskoj može vidjeti još samo u Burkini Faso, Papui Novoj Gvineji i Saudijskoj Arabiji, a nepotizam i zloupotrebe aktuelne vlasti predvođene Miloradom Dodikom ući će u udžbenike i izučavati koliko daleko u bahatosti mogu otići moćnici koji vladaju decenijama zarobljavajući institucije svoje države.

 

Nebojša Vukanović