Pola pije pola Luki daje

Kraljević Marko u narodnim pjesmama je pravedno dijelio, pola pio, a pola davao svom konju Šarcu. Vremena su se promijenila, i sada moćnici otimaju sve, a narodu daju samo mrvice. Nekada su se političari ugrađivali u nabavke, tendere i projekte „skromnih“ 5 do 10%, ali sada im je i 50% malo, pa u nekim poslovima u džep stavljaju i dvije trećine.

Primjera beskrupuloznosti i sramne pljačke naroda i države je bezbroj, i iz dana u dan situacija je sve gora. Zbog izostanka bilo kakvog rezultata rada, svjedoci smo da političari više ne govore da su napravili neki objekat, već pričaju kako sz uložili milione u neku lokalnu zajednicu. Posebno je tragično i nemoralno što se krade na djeci i mladima, i tako im se daje negativan primjer. Želeći da glumi dobrotvora, Luka Petrović se u svojim dvorskim medijima pohvalio kako će Grad učenicima lokalnih osnovnih škola pokloniti jednu, dvije ili tri sveščice mekih korica!?

Za ove namjene kupljeno je 3 700 svesaka malog formata koje su plaćene 9000 maraka, ili 2,50 KM po komadu! Kako bi provjerio realnu cijenu svesaka jutros sam kupio sveske u trebinjskoj knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske u naselju Bregovi, i tako utvrdio da male sveske koštaju 0,45 KM a velike 0,75 KM!? Sabirajući 2 i 2 prostom matematikom se može lako zaključiti da se darodavac i dobrotvor Luka u ovom poslu ugradio neverovatnih 500%, i da su sveske plaćene najmanje 5 puta skuplje nego što im je realna cijena u maloprodaji!

Da su sveske nabavljene po tržišnim cijenama, i bez uobičajenog popusta na veliko moglo se kupiti najmanje 20 000 svesaka, umjesto 3 700, a umjesto jedne sveske, što će dobiti većina učenika, podijeliti po jednu za svaki predmet svakom učeniku. Bijedno je glumiti humanitarca sa jednom malom sveščicom, i zvato svoje novinare i dvorske medije da mu pišu ode i hvalospjeve zbog jedne sveske. Kada može prebaciti nekoliko desetina hiljada maraka na račun svoje Herceg TV, mogao je Luka toliko sredstava obezbjediti za nabavku udžbenika za sve učenike, i tako istinski pomoći njihovim roditeljima.

Ako se dvije trećine ugrađuje na sveskama i učenicima, treba samo zamisliti koliko mu ostaje na konspirativnim nabavkama u HET-u, i koliko mu miliona ostaje u džepu kada baci 15 miliona na krpljenje tunela, savjetovanje ili nabavkama računarske opreme i softvera? Licemjer sirotinji daje mrvice kako bi im zamaštrakao oči, a sebi opljačkanim državnim parama zida hacijende i dvorce, od Zagore, Trebinja, Dubrovačkog zaleđa do Beograda i Zlatibora, i još ima obraza da prosipa jeftinu demagogiju i priča o napretku, dobrom životu, nepostojećim investicijama.

Sa velikim potencijalima, budžetom od 28 miliona maraka i pravednijom raspodjelom resursa, novaca od HET-a i Elektroprivrede,  u gradu Trebinju  bi svi trebali da žive pristojno, dovoljno ima novaca za sve, i niko ne bi bio smio biti gladan, ponižen i živjeti na ivici. Nažalost Luka pola pije a pola sebi daje, tako da većina građana dobija samo mrvice i živi na ivici kao građani drugog reda, dok crvena vlastela i dvorski tajkuni skidaju kajmak i dogovorenim kombinacijama pune svoje džepove milionima maraka.

 

Nebojša Vukanović