palpal

Pogled iz Dubrovnika

Razgovor i intervju sa Branimirom Karačom, koji sam prije nekoliko dana snimio kod mene u Trebinju govoreći o odnosima Dubrovnika i Trebinja 25 godina nakon rata, političkoj situaciji u Hrvatskoj i Dubrovniku pred izbore želeći da dam mali doprinos pomirenju, suživotu i potpunoj normalizaciji odnosa, izazvao je dosta reakcija u susjednom Dubrovniku. I dok jedni podržavaju normalizaciju i uspostavljanje jače saradnje, drugi su to iskoristili da kritikuju i etiketiraju Karača jer je došao u Trebinje i razgovarao sa poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Da se u Dubrovniku pomno prate dešavanja kod nas pokazuje pisanje Dubrovnik insajdera, koje je kao uvod u intervju prenio dijelove mog govora o Pelješcu iz prošle godine, koji je privukao toliko pažnje u susjedstvu da i danas mnogi pamte njegove detalje, te izjave o Kolindi i krajnjim desničarima, selektujući informacije i preskačući šta sa govorio o Milanoviću, pomirenju, suživotu, osudio sve ratne zločine i stradanja. Očito da je pisanjem na meti bio Karač i da je poruka jasna – rano je za zbližavanje sa obje strane granice. Još jednom hvala Branimiru i Dubrovčanima koji me prate i podržavaju, i nadam se da će odnosi dva grada ponovo biti kao nekada, umjesto prošlosti da ćemo se okrenuti budućnosti.

Uprkos otporu pojedinaca, odnosi Trebinja i Dubrovnika sve su bolji i ubjeđen sam da će se za koju godinu potpuno normalizovati ako sjajni Andro Vlahušić ponovo bude gradonačelnik Dubrovnika, jer je on već pokazao da nije ostrašćen i sjajno je vodio svoj grad u više mandata.

Pročitajte tekst Dubrovnik insajdera.

 

DUBROVČANIN NA GOSTOVANJU U TREBINJU: „Vukanoviću, oduševljen sam tvojim radom!“
 14 Lipanj 2020
Autor :   
DUBROVČANIN NA GOSTOVANJU U TREBINJU: "Vukanoviću, oduševljen sam tvojim radom!"

Trebinjac Nebojša Vukanović, zastupnik Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik Liste za pravdu i red Trebinje, još je u srpnju 2019. održao govor o odnosima Srba i Hrvata kroz povijest.

– Hvaljen Isus i Marija, hvaljen Čović i Kolinda.. Istorija je učiteljica života. Da mi Srbi znamo našu nacionalnu istoriju i da smo izvukli pouke iz naše nacionalne istorije ne bismo danas vodili ovakve sulude rasprave, počeo je svoje izlaganje Vukanović, inače profesor povijesti i zemljopisa.

Vukanović navodi kako je tadašnja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović poznata po antisrpskim stavovima, odlaskom na Bleiburg i ispadima u Kninu te kako je hvalila Milorada Dodika.

– Ston i Pelješac bili su dio Srpskog carstva sve do 1333. Luka Gruž, Mlini, Kupari i čitave Konavle pripadale su srpskim zemljama. Granica između Travonije i Zahumlja nalazila se na Golubovu kamenu i danas tamo imate uklesan krst iznad Rijeke dubrovačke. Srbi su u prošlosti pravili krupne greške zbog novaca. Od Stjepana Prvovjenčanog koji je prodao Župu dubrovačku pa do cara Dušana koji je prodao Ston i Pelješac Dubrovčanima, uvijek se sve vrtilo oko para. Dubrovnik je imao puno Srba katolika, Banovo brdo u Beogradu dobilo je ime po Matiji Banu, imate i pisca i tvorca crnogorskog Ustava, kod kralja Nikole, Baltazara Bogišića, koji je bio Srbin katolik iz Cavtata. Greška naše crkve je ta što je govorila da onaj tko nije pravoslavac ne može biti Srbin pa smo tako istorijskim greškama izgubili Dubrovnik, nastavlja Vukanović i pita se: Kako su nam vratili Hrvati?

– Tako što su pobili milijun Srba nakon dvije godine i napunili jame, od Trebinja preko Jadovna do Jasenovca. Da li će mi netko reći da li su Hrvati jednom u zadnjih sto godina bili na strani Srba ili korektni prema Srbima, od rezolucije o Srebrenici, od pitanja Srpske krajine do danas? Volio bih da netko od vas pođe u selo Glušce kraj Metkovića, jedino preostalo srpsko selo od Dubrovnika do Knina, pa da vide kako danas žive Srbi u Glušcima ili u Cavtatu…Imam puno rodbine u Dubrovniku, prije desetak dana bio je napad navijača Torcide koji su ih pitali: Što vi četnici ovdje radite?, a rođeni su u Dubrovniku. Taj napad su organizovali ljudi koji su porijeklom iz Hercegovine.

Vukanović se osvrnuo kako su Srbi, povratnici koji danas žive u Hrvatskoj građani trećeg reda i kako Srbija i RS nije učinila ništa po tom pitanju. Izlaganje ovog zastupnika možete poslušati ovdje.

Prije svega nekoliko dana, 08. lipnja, Vukanović je ugostio Dubrovčanina Branimira Karača u svom domu u Trebinju, gdje su razgovarali o raznim temama, kao što je Dubrovnik nakon koronavirusa, politici u Hrvatskoj, parlamentarnim i lokalnim izborima i odnosu na relaciji Trebinje-Dubrovnik.

Karač je nekadašnji član HDZ-a, kojeg je napustio, kako kaže zbog neslaganja s nekim stavovima u stranci i blizak je politici MOST-a i Boža Petrova. Karač kaže i kako je danas normalno otići u Trebinje u koje od dolazi još od 2006. i tu se dobro osjeća.

– Osobno nisam imao nikakvih problema u Trebinju, a dolazio sam i u noćni život, Trebinjci normalno rade u Dubrovniku, nisam čuo dugo vremena da je bilo nekih loših stvari na relaciji Dubrovnik-Trebinje, što apsolutno pohvaljujem. Mi smo prvi susjedi i naravno da surađujemo i gajimo suživot, jer ima se puno susjeda, ali samo je jedan prvi susjed. Nadam se kako će se kroz naredne godine ta suradnja još više produbiti.

– Pozdravljam, dragi Nebojša, što nisi član niti jedne stranke nego guraš samostalno i imaš veću popularnost nego ijedna stranka u Republici Srpskoj, kaže Karač, a Vukanović nastavlja razgovor: – Gospodin Franković je porijeklom s Pelješca i to iz sela kojeg sam ja spominjao u diskusiji. Upravo smo se ti i ja tad upoznali.

– Ja sam porijeklom iz Ponikava, pet kilometara od Stona, odakle je i Mato Franković. Sjećam se kako si ti spominjao Metohiju na sjednici Republike Srpske, a Metohija je jedan mali dio Ponikava.

Karač je u intervjuu govorio o OB Dubrovnik, čiji je nekadašnji zaposlenik, o strankama u Dubrovniku i pohvalio rad Željka Raguža i DUSTR-e.

– Dubrovnik je tolerantan grad, nekako se više misli o tome kako raditi i zaraditi nego o nacionalnim i povijesnim pitanjima.

Ovaj se Dubrovčanin, porijeklom s Pelješca zahvalio Vukanoviću na gostovanju: – Hvala ti puno, pratim tvoj rad i oduševljen sam!

Čime je točno oduševljen Karač, nismo uspjeli dokučiti iz ovog intervjua, a ni kako se to Karač upoznao s Vukanovićem nakon izlaganja u Narodnoj skupštini Republike Srpske kada je Vukanović neblagonaklono govorio o Hrvatima, Dušanovom carstvu i kako su Srbi zapravo izgubili dubrovačko područje.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…