Podvižnik Luka

dan.jpg

Podvižnik Luka

Da preosvešteni i svakoj vlasti prepodobni vladika Grigorije ima veliki uticaj na Luku Petrovića može se zaključiti letimičnim pregledom zvanične Lukine stranice, gdje se nalazi red fotografije javnih grupnih večera, red nedeljnih statiranja uz vladiku, pa bi neupućeni laik mogao pomisliti da se Luka kandiduje za mjesnog paroha a ne za gradonačelnika. Snažan dugogodipšnji uticaj i prijateljstvo osjetio se i na sinošnjem premijernom Lukinom predstavljanju na Herceg televiziji gdje narodni pregalac podvižnički obeća da će ako pobijedi sebi prepoloviti platu sa 4 000 na 2 000 maraka? Suza je mnogima zaigrala u oku kada su čuli za nova brojna druga odricanja i žrtve harizmatičnog Domaćina grada, kako je sebe nazvao Podvižnik Luka.

Iskreno sam očekivao da će se Dodikov i vladikin kandidat bolje pripremiti, i da će na domaćem terenu u ugodnom ćaskanju sa svojom prijateljicom ponuditi bar neku novu ideju. Umjesto toga gledaoci su čuli samo gomilu patetičnih otrcanih fraza na kojima bi mu pozavidio i nedostižni demagog Petar Đokić. Lukin krajnji domet bio je vidljiv već nakon početne petparačke priča o novoj trasi obilaznice, koja bi trebala navodno da spoji Aleksinu Među, Brankovića Kulu, vinariju Anđelić, Banjevce, Prljaču i Podglivlje, dok bi se započeta obilaznica od Gučine do Gorice pretvorila u gradsku saobraćajnicu jer je šteta rušiti biciklističke i pješačke staze!? Luka planira da prokopa više kilometara tunela, od Alekine Međe i Brankovića kule do Prljače i Podglivlja, uloži stotine miliona maraka kako bi se uz obilaznicu otvorile perionice, moteli, restorani, benzinske pumpe i tako riješilo pitanje nezaposlenosti. Obilaznica će po Luki riješiti sve probleme grada Trebinja u narednih 30 godina, investitori će pohrliti da troše milione i grade objekte uz novu obilaznicu jer su sve postojeće saobraćajnice pretrpane. Od Trebinja prema Ljubinju, Bileći i Dubrovniku nema se više gdje šibica staviti, pa Luka treba prosuti stotine miliona kopajući brda oko grada da bi našao prostora za velike investicije u self-service praonice i benzinske pumpe!? Da li je to zbog ogromnog nataliteta, prirodnog priraštaja i velike gustine naseljenosti grad prenapregnut i nema gdje da se širi u ravnici, pa Luka mora da ga dodatno diže na brežuljke i visine kako bi zbrinuo brojno stanovništvo?

Pored grandiozne obilaznice, Trebinje će spasiti i HE Dabar kod Nevesinja koju će Luka uskoro da završi sa svojim šurom Ilijom. U HET-u već stavili na stranu stotine miliona maraka koje samo čekaju pravog Domaćina grada da ih investira i uloži.
Od Lukinog vakta paprika više neće koštati 40 feninga već 1,30 KM jer će Domaćin grada uzeti za uši gazdu Binga i Konzuma i natjerati ih da kupe domaću papriku od seljaka iz Popovog polja i neće dozvoliti da se povrće više uvozi iz Španije, Italije i doline Neretve. Luka se toliko zanio i ohrabrio pa je počeo da prijeti da će iz administarcije grada otjerati sve neradnike, kao što je iz HET-a rastjerao sve trutove i doveo radilice.

Suvišno je nabrajati, komentarisati i analizirati gomilu izgovorenih gluposti koje samo pokazuju da Luka i režim nemaju nikakvih dodira sa stvarnosti, i da žive u paralelnom svijetu iz bajki koji stvara njihova Fabrika laži. Tvrdnja velikog Podvižnika da ne laže i da niko od radnika HET-a i Elektroprivrede RS nije morao donijeti sigurne glasove SNSD-u za radno mjesto je vrhunsko licemjerstvo i podlo podsmijavanje porobljenim sugrađanima kakvo se rijetko gledalo na ovim prostorima.

Pitam se da li nakon decenije obmana koju su pojeli skakavci, ljudi i dalje vjeruju u tunele i mostove koji će spajati trebinjska brda i predgrađa, perionice i benzinske pumpe koji će uposliti nezaposlene, i šamaranja biznismena koja će prodavati papriku iz Popovog polja? Koliko god pokušao da razumijem, ipak se ne mogu nikako načuditi lažnim intelektualcima i mladim ljudima koji snažno aplaudiraju i masovno „lajkuju“ Lukine vizije, i dalje vjerujući u hobite, pokemone, vile, Peruna i Baš Čelika. Poslije Lukinog nastupa shvatio sam da uprkos gafovima Slavko ipak ima dobre šanse jer Lukine lažne vizije teško mogu nadvladati zdrav razum, ako ga je bar malo ostalo.

Nebojša Vukanović