palpal

Podvižnici u Dubrovniku proslavljaju pobjedu

Vrijeme je ljeta i godišnjih odmora, a red je da malo predahnu, odmore se i okrijepe i naše duhovne vođe i podvižnici. Preosvešteni, preblagosloveni i svakoj vlasti prepodobni svenjemački vladika Grigorije ovih dana se odmara u Trebinju i Dubrovniku, a društvo mu često pravi dubrovački paroh Stefan Kovačević. Ovaj tandem duhovnika i podvižnika dobio je dvije presude protiv mene u jednom danu, a veliku pravnu pobjedu, sudeći po fotografijama koje sam dobio iz Dubrovnika, proslavljaju na jugu Hrvatske i biseru Mediterana.

Podvižnici se na vrijeme spremaju za post, pa su naoružani štapovima i ribarskom opremom, koju u torbi nosi otac Stevan, krenuli u ribolov. Ostaje samo dilema kakve su sve ribe  nahvatali na svoje štapove, i da li je bilo bistro ribarima i podvižnicima, kojima se na Pilama pridružio protojerej stavrofor Vladan Perišić, starješina Sabornog hrama u Dubrovniku, takođe veliki i skromni duhovnik i podvižnik.

Monasi i vladike moraju se po crkvenim kanonima u javnosti pojavljivati isključivo u crnoj mantiji, a Grigoriju su od mantije, mitre i panagije u javnosti ostale još samo crne sunčane naočare. Dostojan! Presude sam izgubio jer sam smatrao da je Grigorije nedostojan da bude hercegovački vladika, ali su čestite kadije osudile mišljenje i rekli da je Grigorije dostojan. Kao legalista poštujem odluke kadija, pa i ja kažem, a fotografije to samo potvrđuju, da je Grigorije dostojan, skroman, smiren, smeran, pravedan..

EPISKOP ZAHUMSKO HERCEGOVACKI GRIGORIJE (DURIC)
KZS PATRIJARSIJA
12.11.2003.
FOTO Stanislav Milojkovic

Na kraju treba podsjetiti na izgled i fotografije Grigorija kada je postao hercegovački vladika, prije 15 ili 20 godina, kako bi se spoznao potpuni preobražaj u izgledu, oblačenju i ponašanju velikog duhovnika i podvižnika, a Hercegovci i vjernici bar naveli na razmišljanje.

 

Nebojša Vukanović