palpal

Podsjećanje na pismo patrijarhu iz 2016.

Patrijarh Irinej godinama se otvoreno miješa u politiku, dobija velike novce od političara na vlasti i zbog toga je primoran da ih javno podržava, iako bi Crkva, država i politika trebale biti razdvojene. Irinej je par dana uoči ključnih Opštih izbora 2014. godine došao u Banjaluku da podrži otvoreno i javno Dodika, a potom 2016. pozivao narod da ne izlazi na proteste te slikao se i učestvovao u kampanji Dodika i Vučića svih proteklih godina, dolazi na slave i svečanosti ignorišući patnje svojih vjernika, koji žive kao pokoreni robovi. Uporno sam pokušavao da skrenem pažnju patrijathu i nekim vladikama, pisao pristojno otvoreno pismo Irineju 2016. godine, apelovao da prestanu da dijele narod ali je sve bilo uzalud a on je sve otvorenije hvalisao i branio vlastodršce. Irinej se oglušio čak i na apele vladika da ne daje ordenja Dodiku i Vučiću, spreman je da podjeli Sabor i Crkvu kako bi služio vlastodršcima, i zbog toga sam ga oštro prekorio jer očito da drugačije ne može da se skrene pažnja na pogubne poteze koje povlači.

Podsjećam na otvoreno pismo koje sam uputio vladiki Irineju maja 2016. godine, te na riječi umirovljenog hercegovačkog vladike Atanasija koji je mnogo prije mene rekao da Irinej nije njegov vladika već Vučićev!

 

    Otvoreno pismo patrijarhu Irineju

irinej_i_dodik.jpg

Pismo patrijarhu Irineju

Vaša svetosti,

Nakon Vaših učestalih istupa u javnosti i direktnog uplitanja u politička dešavanja u Republici Srpskoj, te podrške koju direktno i indirektno pružate režimu u Republici Srpskoj, odlučio sam da Vam napišem otvoreno pismo i zamolim Vas da napokon prestanete da svojim istupima dijelite i zbunjujete srpski narod sa ove strane rijeke Drine. Zbog strašnog mjesta na kome sjedite i važne funkcije koju obavljate, kao hrišćanin i iskonski vjernik suzdržaću se od teških riječi, kao što sam ranije u više navrata odustajao od javnog obraćanja iako ste svojim ponašanjem i javnim istupima koji nisu primjereni srpskom patrijarhu sigurno zaslužili da Vam se piše mnogo češće, oštrije i otvorenije.
Cijenim Vašu zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska, ali nažalost i Vi Vaša svetosti djelimično snosite odgovornost za trenutno teško stanje. Da niste poslednjeg dana izborne kampanje oktobra 2014. godine došli u Banjaluku na otvaranje nedovršenog spomenika Stefana Nemanje i izjavili da Dodik treba da i dalje nastavi uspješno da kormilari Republikom Srpskom, možda bi Republika Srpska danas bila slobodna država u kojoj bi građani mogli slobodno da se okupe i iskažu svoje mišljenje. Nažalost Vaše neprikalno miješanje u političke prilike u Republici Srpskoj, kao i neprimjereni istupi i učešće pojedinih vladika naše Crkve u predizbornoj kampanji Milorada Dodika, produžile su agoniju i situaciju u kojoj se danas nalazimo.

Ukoliko Vam je iskreno stalo da se zaustave podjele i nasilje, svom prijatelju ste nedavno na slavi u Mrčajevcima trebali poručiti da prestane sa podjelama i pljačkanjem svog naroda, da više ne koristi jezik mržnje, vrijeđa i ponižava političke protivnike nazivaću ih izdajnicima i vodeći protiv njih vodi najprljaviju kampanju zloupotrebljavajući javni servis i medije. Nažalost umjesto da pastirski pokušate urazumiti Dodika i od njega zatražite da prestane gušiti osnovna ljudska prava i ponižavati sopstveni narod, Vi ste očito na Svetog Đorđa dobili jasne instrukcije kako da napišete pismo u kome se zastupaju njegovi stavovi. Dodikova munjevita reakcija i pismo u kojem Vam se zahvaljuje i tobože izražava spremnost da odustane od protesta ako ustukne i opozicija, jasno govori da je sve ranije bilo detaljno pripremljeno, kao što ste u dogovoru sa Dodikom nedavno organizovali i sastanak sa liderima najvećih stranaka u Bijeljini kako bi ojačali njegovu oslabljenu poziciju.

Neću ulaziti u motive ovakvog Vašeg ponašanja, koje nanosi veliku štetu prije svega ugledu naše Crkve ali i cijelom srpskom narodu. Morate biti svjesni velike odgovornosti i posledica svake riječi koju izgovorite ili napišete. Dovoljno bi bilo da samo nekoliko dana dođete u Republiku Srpsku i boravite među svojim vjernicima pa da osjetite sve posledice tiranije i nasilja Vašeg prijatelja koji je najodgovorniji za sistematsku pljačku, uništavanje i podjelu svog naroda. Ukoliko Vam je teško da pređete rijeku Drinu, dovoljno je da samo nekoliko dana gledate režimske medije koje kontroliše Vaš prijatelj, mržnju i laž koju šire trujući napaćenu naciju, i shvatićete da smo bili slobodniji i tokom perioda nekih stranih okupacija. Samo jednom zaobiđite Dodika pri dolasku, i umjesto sa njegovim kumovima razgovarajte sa narodom i vjernicima i u njihovim očima vidjećete svu tugu, strah, očaj, apatiju i bijedu u koju ih je gurno Vaš prijatelj. Niko nikada nije ovako teško ponizio, podijelio i unesrećio srpski narod, kao što je to uradio Vaš prijatelj.

Umjesto da hrišćanski dignete glas i pokušate svojim autoritetom zaštititi ugnjetavane i ponižene od nasilja paranoičnog Tiranina, nažalost Vi i neki visoki crkveni velikodostojnici podržavate njegovo bezumno nasilje. I Dodik, kao i njegov bivši partijski šef, ideolog i učitelj Tito, istinski je komunisti i ateista koji se naknadno naprasno produhovio, ali ni ćopavi maršal u najteža vremena stradanja i podjele naše Crkve nikada nije ovako grubo ponižavao i zloupotrebljavao našu Crkvu i njene velikodostojnike, i koristio ih u svoje dnevno-političke interese.
Hrišćanski je praštati, jer griješimo svi, često i mi koji pokušavamo da oslobodimo narod od nasilja i tiranije paranoičnog Oca nacije i njegove bahate i otuđene oligarhije. Narod i milostivi Bog će i Vama oprostiti što ste u neznanju ili zabludi podržavali nenarodni režim i nasilje nad soptvenom nacijom, ali više nikada ne bi ste trebali da političkim izjavama dijelite svoj narod i vjernike, i dajete podršku bahatim tiranima, makar Vam oni bili bliski prijatelji kojima dolazite na slavu.
Od smjene vladike Artemije i sve otvorenijih sukoba među našim vladikama, naša Crkva ima mnogo otvorenih rana i nerješenih pitanja kojima bi se trebalo raspravljati na Saboru, a crkveni velikodostojnici ne treba da se miješaju u dnevno-politička pitanja. Crkva i država moraju ostati razdvojene, a pastiri treba da se staraju o duhovnovnosti svoga stada,
Nadam se da će te razumijeti da Vam ovo pismo pišem sa dobrim namjerama i željom da kao vjernik ukažem na očigledne propuste i velike greške koje mogu imati velike posledice za naš narod i Crkvu. Vjerujem da će podjelama i nasilju uskoro doći kraj, i da će se i naša mnogostradalna Crkva osloboditi pritisaka neodgovornih pojedinaca koji misle da su iznad naroda, Crkve i države.

S poštovanjem i strahom Božijim,
U Trebinju, 13.05.2016. Nebojša Vukanović

 

Copyright © 2011-