Подршка протестима и сређивању правосуђа

Када заробљене институције не функционишу, када правосудни систем не дијели правду већ штити и амнестира криминалце, онда народ мора да узме ствари у своје руке и изврши притисак да се уклоне недостојни и корумпирани. Свима је постало јасно да су криминалне структуре, политичари и центри моћи, толико дубоко инфилтрирани и контролишу правосудни систем, да је у постојећим околностима немогуће направити било какав искорак, и да је неопходно из корјена промијенити и реформисати правосудни систем, уклањајући уцијењене, корумпиране и недостојне судије и тужиоце.

У потпуности подржавам мирне протесте грађана испред сједишта тзв. „Високог судског и тужилачког савјета БиХ“ у Сарајеву и захтјеве за смјену првог човјека овог пра-политичког тијела Милана Тегелтију. И без бројних афера и скандала, а последња у низу је поткивање, довољна је чињеница да је цјелокупан режим Милорада Додика кренуо хорски да брани Тегелтију, од РТРС-а, АТВ-а до разних контролисаних удружења, аналитичара и синекура, што је јасан показатељ да је он само једна фигура у рукама одређених политичких структура и центара моћи, и да је послат из Бањалуке у Сарајево како би спријечио процесуирање водећих политичара и тајкуна у Републици Српској за бројне злоупотребе. Нажалост Тегелтија је добро одрадио свој задатак, преко повезаних судија и тужилаца зауставио процесуирање одговорних у бројним аферама и предметима „вила“, „Алумина и Енерголинија“, „Бобар и Банка Српске“ и бројне друге..

Нажалост већ имам догогорен састанак са деканом Грађевинског факултета у Београду, везано за проблеме са браном Гранчарево, и неће обавезе у Србији, па нисам у прилици да данас будем на протестима у Сарајеву, иако су ме грађани позивали и најављивали преко друштвених мрежа. Ово не треба да буду једини протести на којима ће се испразнити огромна енергија и незадовољство већине грађана радом правосуђа и стањем у друштву, и протести и притисак јавности треба да буде перманентан све док се из правосуђа не удаље Тегелтија и њему слични, а каквих је много, не само у ВСТС-у већ и у свим правосудним институцијама. Свакако да ћу у наредном периоду дати сваку подршку, па и доћи на протесте и максимално искористити свој утицај у јавности, како би се покренули позитивни процеси и правосуђе почистило од корумпираних и недостојних, јер је то први и најважнији предуслов опоравка.

 

 

Небојша Вукановић