Подјеле и куповина пензионера

Водећи се латинском пословицом „Дивиде ет импера“, окупаторски режим настоји да што више да завади и подијели сопствени народ и грађане Српске како би дуже опстао на власти. Режим опљачканим новцима, подметањима и манипулацијама дијели све, од масовних стратешких удружења грађана попут Борачке организације Републике Српске или Удружења пензионера, до опозиционих странака, невладиних организација.. Тако се БОРС слаби и цјепка оснивањем „Ветерана“ или „Удружења старјешина ВРС“, док се пензионерска популација цијепа и ставља под контролу оснивањем више контролисаних удружења.                              

Заслијепљени похлепом и борбом за власт, челници режима не виде и не схватају да ће и они бити жртве својих прљавих, подмуклих, закулисаних радњи, и да ће уништити народ и државу коју годинама циједе као пијавице. Кад је човјек исцрпљен вишегодишом болешћу, алкохолизмом и нездравим животом, некада и обичан вирус грипа може бити кобан.                                                                     
Најбољи примјер за подмукле и прљаве акције режима је Требиње и пројекат подјеле и куповине пензионера. Градоначелник и локални вођа Картела Лаки Лучиано Петровић је након неуспјелог покушаја пуча, преко свог одборника-пензионера Ђока Таране основао тзв „Градско удружење пензионера Требиња“. Лука је прво покушао пучем смијенити Рада Тараила са мјеста предсједника Удружења пензионера града Требиња и поставити Тарану, и тако имати пресудан утицај на око 7 000 пензионера.                                                                                       Локални лукини дворски портали су били и пренијели „радосну“ вијест да је Тарана изабран за новог предсједника Удружења пензионера, али кад је утврђено да је Скупштина одржана у сали Скупштине града била нелегална, Лука је одлучио да оснује паралелно Удружење како би контролисао бројну пензионераску популацију. Тако је 2017. је основано тзв „Градско удружење пензионера Требиња“, а за предсједника изабран одборник и локални предсједник Партије уједињених пензионера РС Ђоко Тарана. Лука је одмах новооснованом Удружењу из буџета одмах пребацио 52 000 марака за пројекат куповине и превођења пензионера у новоформирано Удружење. Са друге стране старо Удружење пензионера града Требиња, које броји 6195 чланова, у 2017. добило је свега 12 000 КМ гранта из градског буџета! Поставља се питање ко је Луки дао право да овако неправдено расподјели буџетска средства, и како је за 2 године тек формираном Удружењу пребацио 140 000 марака?                                                                                         
Сви чланови СНСД су добили партијски задатак да што више чланова преведу у „Лукине пензионере“, а најагилнији у том прљавом послу је најцрвенији пензионер Требиња, стари шпијун сваке власти и локални удбаш Ристо Маслеша, предсједник пензионера ГО СНСД Требиње. Изборна је година, па је Лука свом Удружењу ове године скоро удвостручио грант, иако имају свега око 1000 преведених чланова, па ће из буџета града Тарана Градско удружење пензионера добити чак 90 000 марака. Лука има за циљ да буџетским средствима и дијељењем ситних поклона купи што више гласова пензионера.


Треба нагласити да се Лукино Удружење пензионера налази на истој адреси гдје је ГО ПУП РС Требиње, а предсједник и Удружења пензионера и Партије пензионера је Ђоко Тарана, одборник и Лукин коалициони партнер, који је претходно забио нож у леђа претходном „партнеру“ Славку Вучуревићу. Подјеле пензионера су довеле и до судског спора, јер је старо Удружење пензионер града Требиња покренуло спор. Наиме Закон о фондацијама и удружењима грађана забрањује да у истом мјесту и регистрационом суду могу бити регистрована два иста или слична удружења сличног назива које се баве истом или сличном дјелатношћу, па због тога траже да Основни суд у Требињу поништи Рјешење о оснивању Лукином и Таранином Удружењу.                                                                                       
Умјесто да ураде нешто корисно за народ, друштво и државу, челници режима сплеткаре, роваре, слабе и дијеле народ,  злоупотребљавају буџетска средства за изазивање подјела и куповину гласова. Правда је ипак спора али достижна, већина злоупотреба је документована, и сигурно ће доћи дан када ће одговорни бити изведени пред лице правде.

Небојша Вукановић