Podjele i kupovina penzionera

Vodeći se latinskom poslovicom „Divide et impera“, okupatorski režim nastoji da što više da zavadi i podijeli sopstveni narod i građane Srpske kako bi duže opstao na vlasti. Režim opljačkanim novcima, podmetanjima i manipulacijama dijeli sve, od masovnih strateških udruženja građana poput Boračke organizacije Republike Srpske ili Udruženja penzionera, do opozicionih stranaka, nevladinih organizacija.. Tako se BORS slabi i cjepka osnivanjem „Veterana“ ili „Udruženja starješina VRS“, dok se penzionerska populacija cijepa i stavlja pod kontrolu osnivanjem više kontrolisanih udruženja.                              

Zaslijepljeni pohlepom i borbom za vlast, čelnici režima ne vide i ne shvataju da će i oni biti žrtve svojih prljavih, podmuklih, zakulisanih radnji, i da će uništiti narod i državu koju godinama cijede kao pijavice. Kad je čovjek iscrpljen višegodišom bolešću, alkoholizmom i nezdravim životom, nekada i običan virus gripa može biti koban.                                                                     
Najbolji primjer za podmukle i prljave akcije režima je Trebinje i projekat podjele i kupovine penzionera. Gradonačelnik i lokalni vođa Kartela Laki Lučiano Petrović je nakon neuspjelog pokušaja puča, preko svog odbornika-penzionera Đoka Tarane osnovao tzv „Gradsko udruženje penzionera Trebinja“. Luka je prvo pokušao pučem smijeniti Rada Taraila sa mjesta predsjednika Udruženja penzionera grada Trebinja i postaviti Taranu, i tako imati presudan uticaj na oko 7 000 penzionera.                                                                                       Lokalni lukini dvorski portali su bili i prenijeli „radosnu“ vijest da je Tarana izabran za novog predsjednika Udruženja penzionera, ali kad je utvrđeno da je Skupština održana u sali Skupštine grada bila nelegalna, Luka je odlučio da osnuje paralelno Udruženje kako bi kontrolisao brojnu penzionerasku populaciju. Tako je 2017. je osnovano tzv „Gradsko udruženje penzionera Trebinja“, a za predsjednika izabran odbornik i lokalni predsjednik Partije ujedinjenih penzionera RS Đoko Tarana. Luka je odmah novoosnovanom Udruženju iz budžeta odmah prebacio 52 000 maraka za projekat kupovine i prevođenja penzionera u novoformirano Udruženje. Sa druge strane staro Udruženje penzionera grada Trebinja, koje broji 6195 članova, u 2017. dobilo je svega 12 000 KM granta iz gradskog budžeta! Postavlja se pitanje ko je Luki dao pravo da ovako nepravdeno raspodjeli budžetska sredstva, i kako je za 2 godine tek formiranom Udruženju prebacio 140 000 maraka?                                                                                         
Svi članovi SNSD su dobili partijski zadatak da što više članova prevedu u „Lukine penzionere“, a najagilniji u tom prljavom poslu je najcrveniji penzioner Trebinja, stari špijun svake vlasti i lokalni udbaš Risto Masleša, predsjednik penzionera GO SNSD Trebinje. Izborna je godina, pa je Luka svom Udruženju ove godine skoro udvostručio grant, iako imaju svega oko 1000 prevedenih članova, pa će iz budžeta grada Tarana Gradsko udruženje penzionera dobiti čak 90 000 maraka. Luka ima za cilj da budžetskim sredstvima i dijeljenjem sitnih poklona kupi što više glasova penzionera.


Treba naglasiti da se Lukino Udruženje penzionera nalazi na istoj adresi gdje je GO PUP RS Trebinje, a predsjednik i Udruženja penzionera i Partije penzionera je Đoko Tarana, odbornik i Lukin koalicioni partner, koji je prethodno zabio nož u leđa prethodnom „partneru“ Slavku Vučureviću. Podjele penzionera su dovele i do sudskog spora, jer je staro Udruženje penzioner grada Trebinja pokrenulo spor. Naime Zakon o fondacijama i udruženjima građana zabranjuje da u istom mjestu i registracionom sudu mogu biti registrovana dva ista ili slična udruženja sličnog naziva koje se bave istom ili sličnom djelatnošću, pa zbog toga traže da Osnovni sud u Trebinju poništi Rješenje o osnivanju Lukinom i Taraninom Udruženju.                                                                                       
Umjesto da urade nešto korisno za narod, društvo i državu, čelnici režima spletkare, rovare, slabe i dijele narod,  zloupotrebljavaju budžetska sredstva za izazivanje podjela i kupovinu glasova. Pravda je ipak spora ali dostižna, većina zloupotreba je dokumentovana, i sigurno će doći dan kada će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Nebojša Vukanović