Podanički mentalitet, divljenje pašama, subašama i okupatorima

Mehmed pasa Kusta i Slobomir.jpg

Podanički mentalitet, divljenje pašama, subašama i okupatorima

Da su Srbi čudan narod pokazuje i ceremonija otvaranja spomenika turskom veziru Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu, i to na Vidovdan, najvažniji i najtužniji dan u istoriji našeg naroda. Malo je naroda koji su se divili i dizali spomenik okupatoru, uz to svom sunarodniku koji je promijenio vjeru i naciju prelazeći na stranu porobljivača.

Bajica Nenadić školovao se u manastiru Mileševa, ali su ga Turci sa 16 godine odveli u Instanbul gdje se poturčio, postao janjičar Mehmed i napredovao do velikog vezira (najbliži saradnik sultana, funkcija koja bi se danas mogla porediti sa premijerem i prvim saradnikom predsjednika). Mehmed-paša je u svom rodnom selu Sokolovićima kod Rudog podigao džamiju, a finansirao je gradnju više mostova, česmi, džamija i drugih zadužbina u karakterističnom otomanskom stilu.

Mehmed-paša je svojim radom doprinio pojačanom procesu islamizacije na ovim prostorima jer je pokazao da se može uspjeti i daleko napredovati ako se promijeni vjera i nacija. Srbi jesu imali korist od toga što je Mehmed-paša pomogao obnovu Pećke patrijaršije 1557. godine i svog rođaka Makarija postavio za patrijarha, ali treba imati u vidu da je jedan od ciljeva bila i pacifikacija srpskog naroda, prevenciji ustanaka i nezadovoljstva položajem Srba u Otomanskoj imperiji.

Vezir i maršal Turske vojske postao je i Omer-paša Latas, rođen kao Srbin Mihajlo Latas u Lici i okolini Gospića, koji se dobrovoljno poturčio u banjalučkoj Ferhadiji. I o Omer-paši Latasu roman je napisao veliki Ivo Andrić, pa se ne treba začuditi ako Dodik i njegova svita uskoro i njemu podignu spomenik iako je zbog velikih zločina nad Srbima u Crnoj Gori 1853-a nazvana crnom godinom Omer paše Latasa. On je slomio ustanak bosanskih begova i Ali-pašu Rizvanbegovića, pa bi se spomenik mogao podići sa izgovorom odavanja počasti velikom borcu protiv probosanske politike, nezavisne i suverene Bosne..

Srpskim ludostima nema kraja, i vjerovatno da smo jedini narod u svijetu koji se divi i podiže spomenike okupatorima i poturicama, iako posledice njihove okupacije i izdaje osjećamo i danas nakon 5 vijekova. Da nije bilo Srba poput Latasa i Sokolovića, vjerovatno da danas u BiH, Raškoj i na Balkanu ne bi bilo problema sa kojima se suočavamo.

Možete li zamisliti da Španci na jugu države dižu spomenike Arapima i Berberima, da se Rusi dive i podižu spomenik Nijemcima ili Poljaci Rusima? Nemoguće jer te nacije nisu sistemski razorene, kao što se naš napaćeni narod već decenijama sistemski razara negativnom selekcijom, šundom, kičom, kulturnim i medijskim nasiljem, urušenim obrazovnim sistemom i svim ostalim devijacijama koje su poprimile zastrašujuće razmjere. Odnarodnjena vlast, koja se ponaša kao unutrašnji okupator, namjerno zaglupljuje, kontaminira i dijeli sopstveni narod kako bi siromašne, slabe, zavađene, podijeljene i nemoćne lakše držala pokornim, skretala im pažnju sa najvažnijeg problema i stvarnog uzroka teške situacije i siromaštva u kojoj se većina nalazi. Uživo prenos na tzv „RTRS“ i stavljanje u prvi plan Dodika, Kusturice i Slobodana Pavlovića, koji se lažno predstavlja kao dobrotvor iako se sumnjiči za milionske zloupotrebe i pranje novca, samo treba dodatno da pojačaju utisak na sluđene.

Uz nadu da će narod što prije progledati i prestati da nasjeda na 100 puta ponovljene podvale režima, treba se samo zapitati koliko bi na RTRS-u bilo specijalnih emsija o „Bakirovim izdajnicima“, i koliko bi se mjeseci spinovala javnost lažnim analitičarima i patriotima da su kojim slučajem umjesto Dodika i Kusturice, spomenik Mehmed-paši otkrili Bosić, Ivanić i Govedarica?

Nebojša Vukanović