palpal

Počinje finansijska istraga protiv Grigorija?

Dobre vijesti za sve Hercegovce stižu iz Beograda. Po svemu sudeći polako se nazire kraj bahatosti i osionosti hercegovačkog vladike Grigorija jer bi Sabor naše Crkve uskoro trebao da pošalje Finansijsku inspekciju iz Patrijaršije u Trebinje, Mostar i Dubrovnik kako bi se istražilo trošenje novaca, poslovanje eparhijskih i povezanih preduzeća. Beogradske Večernje novosti pišu da je jedna od prvih inicijativa na ovogodišnjem majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve je da se pošalje Finansijska inspekcija u Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku kako bi se istražile optužbe za brojne i teške malverzacije ekstravagantnog vladike Grigorija.                                                                    

Cijela Eparhija je pod bankarskim hipotekama, a vladika je nedavno iznajmio Dejanu Bodirogi oba hotela „Platani“ u centru Trebinja jer su uprkos dobroj posjeti loše poslovali. Zbog toga je čuvena bašta „Pod platanima“ trenutno zatvorena, na iznenađenje mnogih Trebinjaca i gostiju.                                                

Prema pisanju sajta „Borba za veru“ finansijsku istragu protiv Grigorija zatražio je veoma uticajni vladika bački Irinej Bulović, što je izazvalo bijes i burne reakcije hercegovačkog vladike. Nezvanično povod za otvaranje istrage upravo je feljton i dokumenti koje sam počeo da objavljujem prije desetak dana, i koji su prenosili Borba za veru, Vaseljenska televizija, Srbija danas i drugi portali u Srbiji, i koji su izazvali reakcije u crkvenim krugovima. Srpska štampa piše kako je prije samog početka Sabora upravo Grigorije Durić preko svojih ljudi i novinara naručio niz tekstova u Blicu kako bi diskreditovao vladiku bačkog Irineja Bulovića.                                                                             

Ključne odluke na ovogodišnjem Saboru trebale bi da se donesu nakon Svetog Đorđa, a iskreno se nadam da će vladike uslišiti apele iz Hercegovine i Dubrovnika da se napokon stane u kraj nedoličnom ponašanju i rušenju ugleda naše Crkve od strane vladike Grigorija, koji se sve više ponaša i oblači kao biznismen i političar, a ne kao skromni vladika i duhovni pastir Hercegovine. Odluka Sabora uznemirila je duhove i u Banjaluci, pa je prema našim informacijama iz dobro obavještenih izvora Milorad Dodik kontaktirao Beograd kako bi u političkim i crkvenim krugovima lobirao za Grigorija i spriječio njegovu smjenu, jer je vladika godinama njegov ključni čovjek i aktivista na području Hercegovine.                                                                                

Grigorije je u lošim odnosima sa vlastima u Srbiji i predsjednikom Vučićem, koji ga tokom nedavne posjete Hercegovini otvoreno pitao zašto ga javno napada i kritikuje, što svakako nije bez uticaja na cjelokupnu situaciju. Vučić očito nije zaboravio vrijeme kada je Grigorije bio veliki promoter Borisa Tadića i Dragana Đilasa, i kada je bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića javno vrijeđao i nazivao neškolovanom benom.

Ukoliko bi Grigorije napokon otišao iz Hercegovine a naslijedio ga neko od velikih duhovnika, poput igumana manastira Zavala oca Vasilija, za kratko vrijeme Hercegovina bi se duhovno i moralno preporodila, povratio bi se mir i zaustavile nepotrebne podjele među vjernicima.

 

Nebojša Vukanović